Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica Holy uvodi naplatu besplatnih plastičnih vrećica

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ekološka naknada za plastične vrećice, koje su sada besplatne, iznosit će dvije kune po komadu. Naplatom se želi smanjiti upotreba vrećica štetnih za okoliš

Vlada će uskoro raspravljati o novom Zakonu o otpadu, kao i o pravilnicima koji će zakon provoditi u praksi. Ministrica Mirela Holy planira uvesti naplatu jednokratnih, tankih plastičnih vrećica koje se sada dijele besplatno. Večernji list piše kako će vrećice koštati najmanje 2 kune. Naplatom se želi smanjiti upotreba plastičnih vrećica koje su po mnogima štetne za okoliš.

Prema podacima ekoloških udruga kada bi svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice sljedeća generacija bi u prirodi zatekla 200 milijardi plastičnih vrećica manje. 

Zagovornici vrećica, pak, tvrde da je proizvodnja plastičnih vrećica za okoliš manje štetna od proizvodnje platnenih i papirnatih vrećica. Isto tako, naplatom plastičnih vrećica čija proizvodnja košta oko pet lipa po komadu obogatit će se oni koji ih budu prodavali građanima.  

Na zakon je stiglo više od 1100 primjedbi, dok će se uporaba tankih plastičnih vrećica, kakve dobivamo u trgovinama, destimulirati jednim od 30-ak pravilnika i zakonskih akata. Iz Ministarstva ističu da se plastika predugo razgrađuje i šteti okolišu te da jedna platnena torba može zamijeniti i 1000 plastičnih vrećica.


Komentari (164)
  • Rafinerija Sisak??? O bodova Pesticidi i kancoregene stvari u hrani??? O bodova. Izljevanje otpadnih voda u rijeke i potoke??? O bodova. A oni kao krpelji nanjuše i ono malo krvi od Kune u našem novčaniku pa i to moraju isisati!!!!! To je dokaz da su nesposobni da išta vode u našoj državi!!!

    10. 5. 2012,   11:50
  • trebao bi kod ministrice doći Blade malo reda napraviti

    10. 5. 2012,   13:01
  • skupljajte rabljeni toalet papir, država će davat subvenciju za kemijsko čišćenje wc papira

    10. 5. 2012,   11:45