Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica: Sloboda govora je za one s imenom i prezimenom

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Slobodu mišljenja nitko u demokratskom društvu ne dovodi u pitanje, a posebno slobodu izražavanja u svim umjetničkim formama, kazala je ministrica kulture

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ovih je dana opet u fokusu javnog interesa zbog medijskih i internetskih sloboda, zakonskih inicijativa, ali i objavljivanja rezultata natječaja za kulturne programe koji su izazvali i kritičke reakcije dijela javnosti.

Najavila je i normiranje aktivnosti države prema nedopuštenom ponašanju na internetu. Hoće li u tome stradati sloboda mišljenja, ali i umjetničke forme poput satire?

- Nikako, to nije namjera. U sklopu revizije medijskog zakonodavstva bavit ćemo se tim fenomenima, uključujući komentare u medijima - posebno na portalima. Zakon o kojem govorite odnosit će se na platforme i društvene mreže koje se ne smatraju medijima, na njih se ne odnose medijski zakoni, a na kojima se često stavljaju i dijele sadržaji koji se mogu podvesti pod govor mržnje, ali i koji mogu poticati na nasilje, terorizam... U sklopu brojnih međunarodnih organizacija, države traže rješenja kako bi se kroz adekvatan zakonodavni okvir zaštitilo građane od takvih sadržaja. Koordinator izrade tog Zakona je Ministarstvo pravosuđa. Slobodu mišljenja nitko u demokratskom društvu ne dovodi u pitanje, a posebno slobodu izražavanja u svim umjetničkim formama. Svjesni smo da se nedopušteni sadržaji često dijele anonimno, a sloboda mišljenja i govora je sloboda osobe s imenom i prezimenom. To je jako važno imati na umu - kazala je Obuljen Koržinek u intervjuu za Večernji list.

Je li moguće zaštititi hrvatske novinare i medije od prekomjernog sudskog granatiranja koje provode i institucije, primjerice sudovi i Hrvatska radio-televizija?

- Ministarstvo pravosuđa analizira o kolikom se broju tužbi radi i je li njihov broj doista veći nego prethodnih godina te koliki broj podignutih tužbi završi pravomoćnim osuđujućim presudama. Preliminarni podaci pokazuju da ne raste ni broj tužbi ni broj osuđujućih presuda. Analiziramo također podižu li se tužbe sukladno odredbama Zakona o medijima, Zakona o elektroničkim medijima ili Kaznenom ili nekom drugom zakonu. Tek kad ta analiza bude završena, moći ćemo meritorno odgovoriti na vaše pitanje - kazala je ministrica.
 

Komentari (49)
  • Upitaj se" zašto se narod boji reći svoje mišljenje pod imenom i prezimenom?"

    26. 1. 2019,   16:17
  • U to nisam niti sumLJao.

    26. 1. 2019,   15:03
  • Pa nisam ja javna osoba zato odj...

    26. 1. 2019,   15:04