Obavijesti

News

Komentari 83

Ministrica Taritaš: Legalizacija će trajati najviše šest godina

Ministrica Taritaš: Legalizacija će trajati najviše šest godina
1

Imat ćemo oko 300.000 zaprimljenih zahtjeva, naši uredi na godinu izdaju 50.000 rješenja, kaže za Express ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš

VIDEO

30. lipanja ističe rok za predaju zahtjeva za legalizaciju nekretnina. Za one koji to ne naprave, put do dobivanja dokumenata za legalizaciju biti će dugotrajan, skup i mukotrpan. Na čelu radne skupine koja je osmislila to jednostavno rješenje za jedan od najvećih problema u državi stoji ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, međunarodno priznata stručnjakinja koja godinama unutar ministarstva obavlja visoke dužnosti. S Ankom Mrak Taritaš razgovarali smo u njezinom uredu prije svega o Zakonu o legalizaciji, o uvođenju stegovnih mjera naspram ureda za graditeljstvo širom Hrvatske, što je jedna od apsolutno najboljih mjera nekog ministarstva za aktiviranje sporog i tromog državnog aparata. Ministrica se osvrnula i na rad Vlade, ali i na privatne skandale koji su joj se dogodili tijekom mandata.

Express: Ističe rok građanima za predaju zahtjeva za legalizaciju. Koliko ih je dosad pristiglo? Jesu li Hrvati zaista gradili toliko mimo zakona?

Potkraj prošlog mjeseca dobili smo 201.000 zahtjeva. Ono što treba znati jest da taj broj obuhvaća veći broj zgrada jer se po jednom zahtjevu moglo predati za tri, četiri objekta, tako da očekujemo još barem 100.000 zahtjeva.

Express: Koji ste rok rješavanja postavili u Ministarstvu, odnosno najveće je pitanje, tko će to sve operativno napraviti? Imate li vi dovoljno kadra?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Matematika je jednostavna. Naša 53 ureda po cijeloj Hrvatskoj godišnje izdaju otprilike 50.000 rješenja. Imamo, rekli smo, 300.000 zahtjeva, to je 50.000 rješenja na godinu, optimalan rok je prema tome šest godina. Nama temeljan posao ne smije stajati i ne može se unutar svakog ureda prioritetno samo rješavati legalizacija, a da pritom netko čeka svoju građevinsku dozvolu. U zakonu smo osigurali da 20 posto sredstava Ministarstva ide isključivo za rad ureda, iz čega će oni moći financirati prekovremene, uzeti djelatnike na ugovor o djelu, ako treba i preko Student servisa, angažirati aute, fotokopirne strojeve i sve dodatno što im je potrebno. 

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora