Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica zdravstva Norveške: Pijte, pušite, jedite koliko želite

None Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sylvi Listhaug našla se na udaru kritika tek tjedan dana nakon što je postala ministrica zdravstva Norveške. Izjavila je da ne misli biti moralni policajac i da ljudi trebaju sami odlučivati o svom životu

Norveška je prošli tjedan dobila novu ministricu zdravstva, Sylvi Listhaug (41), populisticu s jakim protuimigracijskim stajalištima, koja također, kako mnogi smatraju, slabo razumije koncept javnog zdravstva. Listhaug se već našla na udaru kritičara zbog svoje izjave. 

Odmah nakon što je preuzela funkciju, izjavila je: 

- Ljudima treba dopustiti da jedu, puše, piju i jedu crveno meso koliko god žele, javlja BBC. 

Istaknula je kako ne namjerava biti "moralna policajka" i da ne želi govoriti ljudima kako da žive svoj život. No, također je izjavila da može pomoći građanima da dobiju informacije na osnovu kojih će lakše i pametnije donositi vlastite odluke. 

Dodala je i kako se pušači zbog mnogobrojnih kritika koje dobivaju na svoj račun često osjećaju poput parija - pripadnika najnižih i nečistih indijskih kasta, izopćenike te da se "moraju skrivati". 

Glavni tajnik Norveškog društva za borbu protiv raka izjavio je kako su ministričini komentari potencijalno štetni za javno zdravlje. 

Komentari (52)
  • norvežani evo vam kujundžić, a nama dajte listhaug

    7. 5. 2019,   22:02
  • Prava ministrica, sa ovom izjavom postići će sigurno više nego ovaj naš vrli ministar, koji se bazira samo na zabranama.Svaka zabrana izaziva samo revolt i inat a i sami znamo da cigarete i alkohol sigurno nisu dobre za zdravlje ali neka svatko sam odluči o svom životu.

    7. 5. 2019,   22:07
  • Crveno meso nije štetno za zdravlje. Naprotiv, iznimno je kvalitetno. Odrasla osoba bi morala pojesti minimalno 500 grama crvenog mesa na tjedan

    7. 5. 2019,   21:49