Obavijesti

News

Komentari 6

'Minsko polje' postaje spomen područje za nevine žrtve iz '91

'Minsko polje' postaje spomen područje za nevine žrtve iz '91
1

Mjesto gdje je agresor natjerao 51 mještanina srijemskog sela Lovas na hod po minskom polju biti će uređeno u Spomen područje 'Minsko polje'. Tog dana 1991. poginulo ja je 21 osoba, a 14 ih je ranjeno

VIDEO

Paravojne srpske postrojbe nakon okupacije Lovasa natjerale su 51 Lovaščanina u 'čišćenje' minskog polja. Rekli su im da idu u berbu grožđa te ih prisilili da se drže za ruke i hodaju ravno po polju punom mina. Taj događaj iz 1991. kada je okupirano i spaljeno maleno srijemsko selo Lovas i kad su nevini civili tjerani u smrt na minskom polju poznat je pod imenom 'Krvava berba grožđa'.

U znak sjećanja na poginule mještane bit će uređeno Spomen-područje "Minsko polje" i to baš na mjestu gdje je počinjen taj zločin, jedan od najokrutnijih u agresiji na Hrvatsku.

- Ovih dana raspisan je Likovni i arhitektonsko - urbanistički - krajobrazni natječaj za izradu Idejnog rješenja uređenja Spomen područja Minskog polja sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu. Želja nam je obilježiti ovo mjesto tragičnih događanja na kojem je tijekom velikosrpske okupacije dana 18. listopada 1991. godine 51 Lovaščanin natjeran na minsko polje, uslijed čega je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno. Ovim spomen obilježjem cilj nam je trajno od zaborava sačuvati veliku žrtvu mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu, naročito s obzirom na činjenicu da je u Lovasu ubijeno 70 civilnih žrtava te da je otkrivena masovna grobnica sa 68 žrtava, što je čini drugom najvećom u Hrvatskoj. Ukupno je u Domovinskom ratu ubijeno ili poginulo 89 mještana Općine Lovas, dok se jedna vodi kao nestala. To su samo neke od tragičnih i krvavih činjenica vezanih za stradanje mještana Općine Lovas, a koje namjeravamo ovjekovječiti kroz ovo spomen obilježje - kazala nam je Tanja Cirba načelnica općine Lovas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradnja spomenika i uređenje spomen područja

Natječaj, u suradnji s Općinom Lovas, provodi Društvo arhitekata Varaždina, a njegov krajnji rezultat biti će dobiveno kvalitetno i stručno Idejno rješenje izgleda Spomen područja.

-  Nakon što ocjenjivački žiri, sastavljen od renomiranih imena struke, utvrdi najkvalitetnije rješenje, pristupit će se projektiranju i ishođenju građevinske dozvole. Provedba natječaja, zajedno s pripadajućim troškovima rada povjerenstava i nagradama najbolje plasiranim radovima, stoji ukupno 230 tisuća kuna i zajednički će je financirati Općina Lovas i Ministarstvo hrvatskih branitelja - objasnila je Cirba.

'Rekli su da idemo brati grožđe i odveli nas sve u minsko polje'
'Rekli su da idemo brati grožđe i odveli nas sve u minsko polje'

Parcela nekadašnjeg minskog polja u vlasništvu je Općine Lovas, površine je 16.543 četvornih metara, a nalazi se na istočnoj granici sela Lovas uz prilaznu cestu, Ulicu Josipa bana Jelačića (županijska cesta Ž-4174) s njezine sjeverne strane. 

- Ukoliko se na vrijeme ishodi građevinska dozvola i osiguraju sredstva, radovi bi mogli započeti tijekom 2020. godine, a tu također očekujemo značajnu potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. S obzirom na veliku vrijednost investicije, gotovo 4 milijuna kuna, radovi će se odvijati u nekoliko  faza kroz više godina. Spomen područje će se, kako je zamišljeno, sastojati iz više dijelova (faza):spomenik svim žrtvama Općine Lovas stradalim u Domovinskom ratu sa svim upisanim imenima; parterno uređenje cijele parcele (1 ha); info panoi koji će dati cjeloviti prikaz stradanja i interpretacijski centar sa suvenirnicom - zaključila je načelnica Tanja Cirba.

'Znali da smo osuđeni na smrt'

O tom stravičnom događaju prije dvije godine snimljen je potresni dokumentarac „Krvava berba grožđa“ koji opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi na tom području. Ivan Mujić je preživio hod po minskom polju.

 - Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletjeli na mine i znali da smo osuđeni na smrt. Kada je jedna mina pokrenula cijelu seriju eksplozija, vojnici su istodobno otvorili vatru na skupinu. A oni su ostali na uzvišenjima iza nas i držali nas na nišanu. Morali smo ići naprijed i nogama kao 'kositi' - ispričao je Mujić.

Mujić je ranjen, a 21 osoba je ubijena. Osim njega ranjeno je još 13 ljudi. Leševi su ostali ležati na polju sve do sljedećeg dana, kada su zakopani u masovnu grobnicu.
- Treba istaknuti da to prije nije bilo minsko polje već su ga oni postavili da bi nas proveli kroz njega i poubijali – kaže nam Mujić.

Đuro: Strijeljali su me, izboli i gađali bombama. Još sam živ...
Đuro: Strijeljali su me, izboli i gađali bombama. Još sam živ...

Nastavak ovakvog stravičnog iživljavanja zaustavio je jedan časnik JNA. On se dovezao do lokacije gdje su ih mučili te psujući srpsku paravojsku zaustavio daljnje mučenje i smrt. 

Prije nekoliko mjeseci objavljena je spomen knjiga skupine autora 'Krvava istina (novome životu ususret)' nastala u povodu dvadesete obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 68 lovaskih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji su 1991. godine većinom bili pokopani u masovnoj grobnici, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na groblju u Lovasu.

Oni su 1998. iz masovne grobnice ekshumirani i dostojanstveno pokopani. Knjiga donosi svjedočanstva brojnih preživjelih, često do ruba smrti mučenih, zlostavljanih i ponižavanih, na koncu iz svojih domova protjeranih Lovaščana i Opatovčana. 
Tiskana je u nakladi Općine Lovas, a na njezinim stranicama opisan je i tijek dosadašnjih suđenja za izvršene ratne zločine koji se vode na Županijskom sudu u Vukovaru od 2003. i Okružnom sudu u Beogradu od 2007. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora