Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Minus u školama: I ove godine bit će čak 450 prvašića manje?

None Foto: Dreamstime

Iako se u 10 županija bilježi više prvašića nego lani, u njih 11 broj djece u osnovnim školama i dalje opada

Za sljedeću školsku godinu u tijeku je izdavanje rješenja o broju razrednih odjela. Već sad znamo da će biti smanjen broj osnovnoškolaca, manje upisanih prvašića, kaže Miroslav Budimir, voditelj Ispostave ureda državne uprave u Imotskom.

Već i prvi, još privremeni podaci, koje smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokazuju kako se nastavlja negativan demografski trend u Hrvatskoj. Iako upisi u prve razrede osnovnih škola još nisu konačni, upisanih prvašića zasad je 38.006, uz 967 onih za koje nije dovršen upisni postupak. Usporedba s lanjskim podacima pokazuje kako će u škole ove jeseni ući oko 450 prvašića manje. U 11 županija upisuje se manje djece, a u njih deset taj je broj malo veći nego lani.

Manje i u Zagrebu

- Došlo je do gašenja jedne područne škole u Krstaticama, u Aržanu nam je vrlo napeto po pitanju broja učenika. Kad nam se upišu dva učenika više u prvi razred, kao što je to sad u OŠ Studenci, mi smo presretni kao da smo dobili cijeli prvi razred - pojasnio je Budimir. 

Analizom podataka za prošlu školsku godinu, pokazuje se zanimljiv trend: Učenike su počele gubiti i razvijenije županije. Primjerice, Zagrebačka županija upisat će oko 300 učenika manje nego lani.Osjetan je pad prvašića i u Brodsko-posavskoj (oko 140 manje), te Osječko-baranjskoj županiji (oko 175 manje), što je i razumljivo s obzirom na to da iz tih županija u inozemstvo odlazi najviše obitelji s djecom. Manje prvašića, prema sadašnjim podacima, upisat će čak i Grad Zagreb. U Primorsko-goranskoj županiji upisat će se oko 85 prvašića manje. 

- Najbolji odgovor na to pitanje dala je teritorijalna analiza. Naime, najveći manjak zabilježen je u gradu Rijeci (-51), tj. riječkom prstenu, dok Gorski kotar nakon mnogo vremena bilježi porast upisa (+13). Ukupni manjak nije zabrinjavajuća i drastična brojka, niti razlog za razmišljanje o zatvaranju nekih područnih škola, iako će dvije škole u Vrbovskom prestati s radom - kazala nam je Edita Stilin, pročelnica Upravnog odbora za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

Zanimljivo je i da se u sredinama koje tradicionalno upisuju malo djece primjećuje rast broja prvašića. Tako su u Ličko-senjskoj županiji upisali 30-ak prvašića više, a u Virovitičko-podravskoj desetak učenika više. U Sisačko-moslavačkoj županiji upisuje se gotovo 40 više novih školaraca, a Zadarska županija bilježi više od 80 novih školaraca u odnosu na lanjsku godinu.

Ipak, najveći manjak se osjeća u područnim školama:

- Ove godine nema upisanih u prve razrede u sedam područnih škola, a jedan ili dva učenika upisano je u pet područih škola. Ne planiramo zatvaranje niti jedne škole jer iako u neke nisu upisani prvašići, i dalje tamo ima učenika - kažu nam u Ličko-senjskoj županiji. Saznajemo i da su osnivači iz ministarstva prije nekoliko dana dobili “Smjernice za izradu Mreže školskih ustanova”, kojima se kroz pet godina želi uvesti jedna smjena u sve škole, te reorganizirati nastava. 

Brinu ih smjernice

- Svakako ćemo se morati intenzivnije pozabaviti time, pogotovo jer su optimalne brojke učenika teško ispunjive. Naša mreža je godinama zapuštena, tom pitanju se trebalo davno posvetiti i sad je dosta zahtjevno i teško provoditi drastične restriktivne stvari i popunjavati kvote, tj. brojke koje su teško ispunjive u vrlo malom postotku škola koje trenutno imamo u tom standardu - kaže Edita Stilin.

Sandra Sekulić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, smatra kako “Smjernicama” nije cilj gašenje područnih škola.

- Kroz projekte energetske obnove većina naših škola je obnovljena ili je obnova u tijeku, a županija ulaže u sve škole kako bi svi učenici imali jednake mogućnosti. Ne planiramo zatvoriti niti jednu područnu školu jer nijedna nije bez učenika - kazala je. 
Od 43 područne škole u toj županiji, u deset se nije upisao niti jedan prvašić, ali broj prvašića ostaje približno isti.

Gase se područne

Zagrebačka županija upisuje 310 učenika manje nego lani, kao i Osječko-baranjska te Primorsko-goranska županija. Prvašića će ove jeseni u deset županija biti više nego lani. Ministarstvo je krenulo u reorganizaciju škola, zbog čega će se gasiti male, područne škole.

2013/2014. Upisuju 7. razred
U rujnu 2013. u prve razrede krenulo je 40.709 učenika, najviše u Zagrebu, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji

2019/2020. Nisu još svi upisani
U ovih šest godina broj prvašića koji se upisuju pao je za gotovo 2300. Škole se doslovce zatvaraju

 

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • Kažu kad se svi isele da će iseljavanje stati. Tko zna koji mudrac je to predkazao prvi. Možda zeljkapž?

    19. 7. 2019,   19:42
  • Fuckas djecu,,bitno da mi imamo hdz i nove ministre,,a to sto se vise malih Hrvata rodi u Njemackoj umjesto RH koga briga,dobili smo danas 7-ricu velicanstvenih i sada ce RH procvjetati.

    19. 7. 2019,   20:37
  • ne kužim zašto manje,pa trebalo bi biti sve više i više djece,izašči smo iz mraka,uveli sekt u školu,itd...

    20. 7. 2019,   20:01