Obavijesti

News

Komentari 104

Mirando Mrsić: HDZ nije briga za zapošljavanje mladih ljudi

Mirando Mrsić: HDZ nije briga za zapošljavanje mladih ljudi
1

Mrsić je rekao kako je HDZ kod donošenja proračuna govorio da će biti dovoljno novca za mjere aktivne politike zapošljavanja te zaključio da je HDZ tad "lagao građanima''

VIDEO

Član predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić ocijenio je u ponedjeljak kako je HDZ, ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja i mjera stručnog usavršavanja, poručio kako ga nije briga za zapošljavanje mladih ljudi i njihov ostanak u Hrvatskoj.

"Nakon šest mjeseci lutanja, napada na kurikuralnu reformu i javno zdravstvo svjedoci smo i napada na ono što bi trebao biti prioritet, a to je zapošljavanje mladih i sprječavanje da odlaze i traže posao u inozemstvu te omogućavanje da se zaposle u Hrvatskoj“, kazao je Mrsić u povodu Vladina ukidanja mjera stručnog osposobljavanja.

SDP je, rekao je Mrsić, upozoravao u vrijeme donošenja državnoga proračuna da 280 milijuna kuna neće biti dovoljno za financiranje svih mjera te za obuhvat svih mladih koji bi ih mogli koristiti.

Podsjetio je pritom kako je lani za te mjere, a u velikoj većini se radilo o mjeri stručnog osposobljavanja, bilo osigurano 560 milijuna kuna u državnom proračunu plus dodatnih 400 milijuna kuna za isplatu putnih troškova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazao je kako je od uvođenja 2011. više od 37 tisuća mladih bilo obuhvaćeno mjerom stručnog osposobljavanja te da je više od 60 posto nakon godinu dana ostalo raditi.

Mrsić je rekao kako je HDZ kod donošenja proračuna govorio da će, unatoč smanjenju sredstava, biti dovoljno novca za mjere aktivne politike zapošljavanja te zaključio da je HDZ tad "lagao građanima, nezaposlenima i mladima" koji su kroz ovu mjeru vidjeli mogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj.

To je, ocjenjuje Mrsić, vrlo loš potez HDZ-a do kojeg nije trebalo doći već pronaći sredstva u državnome proračunu i omogućiti da se mjere nastave u punom obimu jer su mogućnosti financiranja iz Europskog socijalnog fonda restriktivnije od financiranja iz proračuna. 

"Ono što se sada dogodilo posljedica je nekompetentnosti, ignorancije i nebrige za mlade ljude u Hrvatskoj“, ustvrdio je Mrsić te dodao kako u proteklih šest mjeseci nisu donošene nikakve nove mjere unatoč rastu ekonomije koje bi dovele do većeg obuhvata mladih i do povećanja naknade sa 2400 na 3000 kuna.

S obzirom na predstojeće parlamentarne izbore, Mrsić je na novinarsko pitanje odgovorio kako će SDP okupiti najširu moguću narodnu koaliciju u koju su dobro došli svi kojima je cilj da se Hrvatska izvuče iz situacije u koju ju je dovela ova Vlada. Rekao je kako je HSS jedna od stranaka s kojom se razgovara o mogućoj suradnji te da će se ishod tih razgovora saznati uskoro.

Mrsić je, komentiraju predstojeće izbore za predsjednika HDZ-a, rekao da je SDP-u bitno što građani misle o HDZ- u i o načinu na koji je HDZ vodio državu, ali da im nije bitno tko je načelu HDZ-a.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u petak da privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako obustavlja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.  

"S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u državnom proračunu Upravno vijeće HZZ-a donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU sredstava po potpisanim ugovorima za sedam projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.", naveo je HZZ priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...