Obavijesti

News

Komentari 10

'Miro Kovač se arogantno miješa u unutarnje stvari BiH'

'Miro Kovač se arogantno miješa u unutarnje stvari BiH'
1

Kovač je ranije ovog tjedna izjavio kako bi preuzimanje modela po kojemu je ustrojena Belgija riješilo probleme koje ima BiH, uključujući tu poziciju hrvatskog naroda

VIDEO

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, bošnjački političar Denis Zvizdić u petak je optužio Miru Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, da je njegov prijedlog o preustroju BiH po belgijskom modelu zapravo "neprihvatljivo i arogantno" miješanje u unutarnje poslove BiH i pokušaj provedbe ratnih ciljeva.

Prijedlog "poput ovog zadnjeg kojega je iznio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, o teritorijalnom preustroju BiH isključivo na etničkom principu predstavlja arogantno, nedobronamjerno i paternalističko miješanje u unutarnje stvari BiH i zbog toga je potpuno neprihvatljiv", rekao je Zvizdić u intervjuu kojega je objavio portal Faktor blizak Stranci demokratske akcije (SDA) čiji je potpredsjednik Zvizdić.

Nastavio je kako taj prijedlog predstavlja "providnu namjeru da se ratni ciljevi ostvare umotani u oblatnu zaštite ravnopravnosti i kroz 'federalizaciju' BiH. To se, sasvim sigurno, neće dogoditi, jer će BiH ići ka daljoj reintegraciji, a ne bilo kakvoj dezintegraciji", 

Kovač je ranije ovog tjedna izjavio kako bi preuzimanje modela po kojemu je ustrojena Belgija riješilo probleme koje ima BiH, uključujući tu poziciju hrvatskog naroda.

"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima", kazao je Kovač za Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara.

Zvizdić je kazao kako i od međunarodne zajednice očekuje preventivno djelovanje kako bi se spriječilo da "od kiše nastane poplava".

"Vrijeme tutorstva susjednih zemalja je nepovratno prošlo, dok će recidive koji još postoje, izbrisati dalja i nezaustavljiva demokratizacija našeg društva i vladavina domaćeg i međunarodnog prava, kako u BiH tako i u regiji", kazao je Zvizdić.

Predsjedatelja Vijeća ministara BiH posebice brine mogućnost da netko iz vana pokuša destabilizirati BiH primjenom makedonskog odnosno crnogorskog scenarija.

"Javnost mora znati odgovore na pitanja  priprema li netko crnogorski ili makedonski scenarij za BiH, na koji način će se taj plan realizirati, što će biti povod, a što je uzrok i koji su krajnji ciljevi, koje javne osobe i institucije će biti mete, obzirom da je poznato da je u Crnoj Gori to bio Parlament i predsjednik (Milo) Đukanović a u Makedoniji premijer (Zoran) Zaev", kazao je Zvizdić očevidno aludirajući na ruski utjecaj u regiji kojega u slučaju BiH pokušava učvrstiti član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji ne skriva duboku povezanost s Moskvom i neprestano se zalaže za njene interese uključujući i protivljenje širenju NATO-a u regiji.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"