Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mirovinska reforma omogućit će financijsku održivost zemlje'

None Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Došli smo do balansiranog pristupa mirovinskoj reformi, a cilj je bio osigurati povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost. Sve mjere, kad se zbroje, povoljnije su za proračun

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu da će paket zakona mirovinske reforme, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, omogućiti povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost, a sve mjere za državni su proračun do 2040. godine povoljnije ukupno 11,3 milijarde kuna.

"Došli smo do balansiranog pristupa mirovinskoj reformi, a cilj je bio osigurati povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost. Sve mjere, kad se zbroje, povoljnije su za proračun do 2040. godine za 11,3 milijarde kuna", rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon Vladine sjednice.

ZAUSTAVIT ĆE ISELJAVANJE? Pavić: Za zapošljavanje mladih imamo više novca nego ikad...

Sindikate koji su nezadovoljni i najavljuju prosvjed u subotu Pavić je pozvao "na koliko god treba rundi pregovora u pogledu mirovinske reforme".

Ističe da je Vlada pri izradi paketa mirovinske reforme popustila po pitanju odlaska u mirovinu sa 67 godina jer je konačni prijedlog da se to počinje primjenjivati od 2033. godine, budući da je prvotni prijedlog bio 2031. godina.

Sindikati, kaže, kao da su prespavali 2014. godinu kada je uveden odlazak u mirovinu sa 67 godina. "Ne znam zašto se tada nisu bunili", pitao je.

DAVORKO VIDOVIĆ: 'SDP neće podržati reformu jer umirovljenici neće dobiti ništa'

Sindikati sada traže "vraćanje u potpunosti na početak", a to, poručio je, više nije moguće. "Mi se tu apsolutno ne bojimo, ali ih pozivamo ponovno na socijalni dijalog i razgovore s argumentima", poručio je.

Pavić napominje da neće morati svi raditi do 67. godine jer, ističe, postoji institut dugogodišnjeg osiguranika.

MINISTAR PAVIĆ: 'Želimo potaknuti Hrvate na duži ostanak u svijetu rada...'

"Netko tko s 18 godina ulazi na tržište rada moći će ići u mirovnu s 60 godina i 41 godinu staža… Sa 67 godina u mirovinu će ići oni koji nisu nakupili 41 godina staža, a većina ljudi će ići puno ranije", rekao je.

Komentari (7)
  • Paviću pitat ću te za koju godinu o održivosti mirovinskog fonda kad se nakoti ko u priči ovih koji su se naknadno "sjetili" da su bili u ratu i još se uz to "sjetili" da su bili ranjeni..hvala tebi a posebno medvedu i plenkoviću na "reformi" koja štanca samo nove i nove lažnjake za koje moramo odvajati naše teško zarađene novce..

    17. 10. 2018,   16:32
  • I tebi i hzd-u dajem još vrlo malo vremena na sljedećim izborima čete se uvjeriti ali isto tako i sdp-u ....vi ste sramota hrvatskog naroda

    17. 10. 2018,   18:52
  • Oprostite gosp. Pavić, ali ne vjerujem Vam niti malo, iskustvo mi govori da je ovo prodavanje magle...

    17. 10. 2018,   20:16