Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mirovinska reforma poslana na čitanje bez zastupnika oporbe

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu je, bez oporbenih zastupnika, u drugo čitanje poslao paket zakona cjelovite mirovinske reforme. prtoiv toga se pobunio Arsen Bauk...

"Iz rezultata prethodnog glasovanja evidentno je da vladajući nemaju dovoljnu većinu da bi izglasovali mirovinsku reformu, mi više ne želimo držati kvorum", izjavio je Arsen Bauk (SDP) nakon što je Sabor sa 75 glasova u drugo čitanje poslao prvi od šest zakona - izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.

- Nisam stekao dojam da vi držite kvorum, ne znam temeljem čega ste došli do takvog zaključka - uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

 "Habek drži kvorum, novi Bandićev igrač",

 Odbio je Baukov prijedlog da se glasovanje o mirovinskoj reformi preskoči i glasuje o drugim točkama.

 "Habek drži kvorum, novi Bandićev igrač", dovikivao je Mostov Nikola Grmoja dok je oporba napuštala sabornicu, komentirajući činjenicu da je u zastupničkoj klupi ostao sjediti i bivši SDP-ov, sada nezavisni zastupnik Mario Habek.

Sabor je u drugo čitanje poslao i predložene izmjene zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, o dodatku na mirovine, o obveznim i o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima.

 Sabor je u drugo čitanje poslao i prijedloge novih zakona o Državnom inspektoratu, o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima u osnovnom školstvu, izmjene Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti itd.

Donio je Zakon o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te izmijenio Zakon o zakladi hrvatskih branitelja.

 Dvosatnim glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor je zaključio svoju 9. sjednicu, a novu počinje 14. studenoga.


 

Komentari (12)
  • Pa očigledno je da u Saboru oporbe više nema. Sve ovo je farsa nad farsama. Bandić zauzeo Sabor, prezeo 10-tak nezavisnih zastupnika i sad će držati svijeću HDZ-u, ALI samo kako će Bandiću odgovarati u kojem trenutku, a zatim će manipulirati ucjenama. No, Plenković je već naučen na ucjene zastupnika, (Glasnović i drugi) i neće mu teško pasti ni Bandićeve ucjene. A sve to na kraju ipak plaća NAROD. Pitam se ćemu uopće izbori, kad se na kraju masovno kupuju zastupnici, prelaze iz stranke u stranku kako im se prohtije. Ne trebaju nam izbori, jer zavladalo je jednoumlje.

    31. 10. 2018,   20:49
  • Ne treba nam oporba,usvojiti ćemo zakone i bez njih.

    31. 10. 2018,   17:23
  • Obrij se Bog ti da zdravlja,pariš ukrivo Uj... sin od djeda mraza

    31. 10. 2018,   19:58