Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mirovinska reforma vam neće smanjiti mirovine, bit će veće'

U komentaru prosvjeda protiv mirovinske reforme, ministar Pavić je izjavio da Vlada donosi cjelovitu reformu koja bi trebala biti na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u subotu je u povodu sindikalnog prosvjeda protiv mirovinske reforme poručio da građani ne trebaju brinuti jer mirovine reformom neće biti smanjene, već je ona, istaknuo je, pokrenuta upravo radi povećanja mirovina i održivosti mirovinskog sustava.

- Prosvjedi su demokratsko pravo i Vlada ih itekako poštuje, ali, htio bih apsolutno umiriti naše građane, sadašnje i buduće umirovljenike, Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće - rekao je Pavić u izjavi novinarima u Ministarstvu nakon što je u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom Doživi mirovinu i tebe se tiče.

Sadašnjim umirovljenicima ministar je poručio da je isplata mirovina neupitna te će, istaknuo je, mirovine 'samo rasti u sljedećih godinu dana'. 

PROSVJED PROTIV MIROVINSKE REFORME 'Ovo je zemlja zombija, nema rada do 67, no pasaran lopovi!'

- U zadnjih dvije godine mandata vlade Andreja Plenkovića mirovine su rasle 6,39 posto i sljedeće godine očekujemo sličan rast - dodao je.

Pavić ističe i ciljeve mirovinske reforme - da su mirovine veće, održivost mirovinskog sustava i da nema diskriminacije bilo koje kategorije građana.

- Kada ne bismo išli u ovu reformu, građani koji od sljedeće godine idu u mirovinu imali bi 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici - rekao je.

Umirovljenici s najnižim mirovinama, njih 248 tisuća, naveo je Pavić, uz usklađivanje za koje očekuje da će biti od 2,5 do 3 posto, od 1. srpnja sljedeće godine mogu očekivati i dodatnih 3 posto povećanja mirovina.

Naglašava i da većina građana neće raditi do 67. godine života, već samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža.

- Postoji već pravo dugogodišnjeg osiguranika koje kaže da netko tko navrši 41 godinu staža i ima 60 godina može ići u punu mirovinu - navodi te kao primjer daje medicinske sestre, konobare i građevinske radnike koji svi rano ulaze na tržište rada.

AljmaÅ¡: Predsjednica Grabar-Kitarović prisustvovala misnom slavlju na blagdan Velike Gospe KOMENTIRALA PROSVJED Kolinda: Mirovinska reforma je neophodna, moramo se suočiti

Studenti, koji studiraju do 24 godine te će imati 41 godinu staža u mirovinu će moći ići sa 65 godina, dodaje. 

- Prema tome, većina građana ići će u mirovinu između 60 i 65 godina, a samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža ići će u mirovinu sa 67 godina - napominje Pavić.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, broj SDP-ovih saborskih zastupnika na prosvjedu, a znakovitim izdvaja i to da sindikati nisu prosvjedovali 2014. godine, kada je SDP-ova vlada donijela zakon kojim je uvedena odredba o odlasku u mirovinu sa 67 godina života.

PAVIĆ: SINDIKATI SU U KRIVU 'Tko počne raditi s 18, ići će u mirovinu sa 60, ne 67 godina'

- Ne znam je li razlog tome jer su se sindikati obojili SDP-ovom bojom ili je razlog što je SDP u totalnom rasulu i nesposoban organizirati svoje aktivnosti, pa su se, eto, prikrpali sindikatima na prosvjed. Nekako mi se čini da je ovo drugo u pitanju, da je SDP u rasulu. Gospodin Bernardić se očito ne snalazi u svojoj ulozi, što se vidi i po rejtingu i po broju ljudi koji ga napuštaju - ocijenio je.

A Vlada, zaključio je u izjavi nakon koje nije bilo novinarskih pitanja, donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće i da hrvatski građani ne trebaju brinuti.

Prosvjed u Zagrebu organizirale su tri sindikalne središnjice - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS).

Komentari (97)
  • Pavić opet baljezga i vrijeđa zdravi razum naroda !

    20. 10. 2018,   16:13
  • Biti će veće?Pa ni sad nemate love da isplatite mirovine, kad ste sve pokrali

    20. 10. 2018,   16:16
  • na trenutak pomislih da je ovo reklama za goveđi gulaš a ono vrli ministar opet lupeta nebuloze...

    20. 10. 2018,   16:10