Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mišja groznica ne jenjava: U Požegi umro stariji muškarac

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Potrebno je prati ruke, ne dizati prašinu, ne ležati po travi, ako nešto čistimo u nekim vikendicama i šupama gdje nismo dosta dugo bili, sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom

Hrvatskom se raširila epidemija mišje groznice. U Požegi je zabilježen i prvi smrtni slučaj. Zbog komplikacija pro-uzrokovanih mišjom groznicom preminuo je stariji muškarac, inače kronični bolesnik. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, do danas je prijavljen 191 slučaj oboljele osobe, javlja Dnevnik.hr.

U zagrebačku kliniku gotovo svakodnevno stižu oboljeli s Medvednice.

- Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu. Međutim, bolest dalje može napredovati u smislu zatajenja bubrega, smanjenog mokrenja, a ponekad i potrebom za dijalizom. Zaraze se tako što udišu prašinu u kojoj su izlučeni sekreti zaraženih glodavaca. Dakle bolest je uzrokovana virusom. U slini i urinu imamo virus. On se nalazi u prašini, ako dižemo tu prašinu, radimo u polju ili slično, možemo udahnuti taj virus i na taj način se zaraziti - kazala je za Novu TV Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

- Potrebno je prati ruke, ne dizati prašinu, ne ležati po travi, ako nešto čistimo u nekim vikendicama i šupama gdje nismo dosta dugo bili, sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom, ne dirati gnijezda glodavaca i paziti da ne ostavljamo hranu po stolovima ispred svojih kuća, jer glodavci vole i našu i životinjsku hranu - dodaje.

Komentari (7)
  • aaaaaaj kako su slatkiiiiiiiiii

    9. 7. 2017,   21:48
  • eeee i ja često vidim bijele miševe ....osobito kad se dobro nadrvenim ....jel i to od mišje groznice ?

    10. 7. 2017,   00:41
  • vrlo opaka i nimalo bezazlena bolest,sa mogućim trajnim posljedicama.ako se pravovremeno ne dijagnosticira i pristupi liječenju,može doći do teških komplikacija i smrti./ obiteljsko iskustvo/

    10. 7. 2017,   10:05