Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mišjom groznicom će se do jeseni zaraziti više od 150 ljudi

None Foto: Dreamstime

Samo u Gorskom kotaru je u posljednja dva mjeseca oboljelo 35 ljudi. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a u prirodi treba nositi masku i često prati ruke

U posljednja je dva mjeseca u Gorskom kotaru čak 35 ljudi oboljelo od mišje groznice. Stručnjaci kažu da je broj velik jer prošle godine na tom području nisu zabilježili niti jedan slučaj.

- Oboljeli su redom odrasli koji često borave i rade u šumama. Svi su hospitalizirani i njihovo je zdravstveno stanje pod kontrolom - rekla je epidemiologinja Marinka Kovačević, voditeljica delničke ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. 

Dodaje da je ovogodišnja blaga zima i narušena prirodna ravnoteža pogodovala jačem razmnožavanju miševa.

Glodavci su nositelji i prenositelji virusa, a čovjek se zarazi u kontaktu s njihovim izlučevinama, bilo s mokraćom ili izmetom, ali i kad udahne prašinu ili aerosole koji sadrže uzročnike

Od virusne bolesti koja je po tim glodavcima dobila naziv mišja groznica posljednjih tjedana strahuju i mještani naselja Moravice.

- Imamo dva potvrđena slučaja mišje groznice, a za četiri još čekamo nalaze - rekao je moravički liječnik Miodrag Gregov. 

Iako su mještani goranskih naselja upoznati s opasnošću, mnogi šumski radnici olako shvaćaju upozorenja i ne pridržavaju se preporučenih uputa.

- Glodavci su nositelji i prenositelji virusa, a čovjek se zarazi u kontaktu s njihovim izlučevinama, bilo s mokraćom ili izmetom, ali i kad udahne prašinu ili aerosole koji sadrže uzročnike - dodaje Gregov i kaže da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u predjelu bubrega, zamućen vid...

'Svi oboljeli imaju blaži oblik, pa bojazni nema'

U posljednja četiri mjeseca u Hrvatskoj su od mišje groznice oboljela 102 čovjeka, tvrdi Aleksandar Šimunović iz HZJZ-a. Dodaje da su to pacijenti iz Gorskog kotara, šire okolice Zagreba i Like te da će broj do jeseni dosegnuti razinu iz 2012., kad su bila 152 oboljela.

 - Ipak, budući da svi oboljeli imaju blaži oblik bolesti, bojazni nema - kaže Šimunović.

Komentari (40)
  • Eto sad i mišja groznica ponovo, valjda joj odgovara ovo vrijeme,što se može osim prati ruke.

    11. 7. 2014,   19:04
  • Mišija groznica ili leptospiroza je vrlo ozbiljan virus i trebalo bi se itekako paziti...No, isto tako se lako pokupi bez obzira na pranje ruku...dovoljno je da imate ranicu ili ogrebotinu na stopalu i hodate recimo u japankama i jednostavno dođete u kontakt s virusom...na sreću, nije prelazno sa čovjeka na čovjeka...oporavak je vrlo dug...nemojte olako shvaćati taj virus i ova upozorenja su vrlo ozbiljna :(

    11. 7. 2014,   21:12
  • Slatkica na slici. <3

    11. 7. 2014,   19:55