Obavijesti

News

Komentari 86

'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu

'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu
4

Prema onome što sam vidio, mladunče ima oko mjesec dana te teži kilu i pol. Zdravo je, nije udareno te ga je vjerojatno medvjedica nosila u ustima kada ju je nešto u prometu prepalo, kaže lovnik Slavko Medved

VIDEO

Medvjedić koji je u utoark oko 7 sati nađen na staroj magistrali Rijeka - Zagreb kod Kupjaka na području Gorskog Kotara, najvjerojatnije će biti smješten u zoološki vrt u Zagrebu, ali ne kao izložbeni primjerak već kao primjerak koji bi se odgojio kako bi u dogledno vrijeme sam mogao nabavljati hranu te se vratio u prirodno stanište, doznajemo od Slavka Medveda iz Interventnog tima za krupne zvijeri.

Naime, mladunče medvjeda staro ni mjesec dana i teško tek oko kilogram i pol nađeno je na na navedenoj cesti na kojoj se, ugledavši ga nasred magistrale, zaustavio vozač iz Kupjaka koji se vozio na posao. U prvi mah pomislio je da se radi o plišanom medvjediću budući je vrlo sitno mladunče nepomično stajalo na cesti. Ubrzo su došla i dvojica njegovih kolega koji su u pomoć pozvali Lovačko društvo Lipov vrh, koje djeluje na tom području.

- Dečki koji su ga našli su ga sklonili sa strane i udaljili se na sigurnu udaljenost do našeg dolaska. To je bila mudra odluka jer se u ovakvim slučajevima majka može nalaziti u blizini i kao svaka majka tražiti svoje mlado. Pretpostavljamo da je s ostalim mladuncima majka prelazila cestu noseći ih u zubima jer su još mali da bi hodali, pa ju je očigledno uzrujalo nešto, možda neki šumski radovi ili kakav auto u prolazu. Neuobičajeno da majka iz jazbine izvodi tako male mladunce, ali tomu je vjerojatno razlog neuobičajeno lijepo vrijeme za ovo doba godine - objašnjava Damir Babić, predsjednik Lovačkog društva Lipov vrh.

Na teren je pozvana ekipa Interventnog tima za velike zvijeri iz Zagreba koja se porbinula za mladunče te se sinoć s njim vratila u šumu na lokaciju gdje je nađen. Pustili su ga iz kaveza te u neposrednoj blizini dežurali cijelu noć iz prikrajka u nadi da bi se majka mogla vratiti po mladunče.

- No to se nije dogodilo i sada ćemo tražiti najbolje moguće rješenje. Najvjerojatnije će biti smješten u zoološkom vrtu u Zagrebu gdje će ga se odgajati na način da kad malo odraste, tj. napuni oko godinu dana, može ponovo biti pušten u šumu. Imali smo sličan slučaj sa risom, koji je isto tako nađen kao vrlo mali, odgojen i prošle godine pušten u prirodno stanište gdje se sasvim lijepo ponovo integrirao - pojašnjava Slavko Medved iz Interventnog tima za medvjede. 

Zahvaljujući dobroj reakciji vozača te pozivima stručnim službama mladunče je spašeno, što dodatno upozorava sve sudionike u prometu da uvijek moraju biti na oprezu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić