Obavijesti

News

Komentari 3

"Mislimo da se mirno mogu riješiti svi problemi s Grčkom"

"Mislimo da se mirno mogu riješiti svi problemi s Grčkom"
1

Mislimo da se svi problemi s Grčkom mogu riješiti mirno", rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Alexisom Tsiprasom, istaknuvši da se svi problemi mogu riješiti "putem dijaloga"

VIDEO

Grčki premijer Alexis Tsipras i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavili su u utorak da žele održati dijalog svojih zemalja, prvog dana posjeta grčkog premijera Turskoj koji bi trebao smanjiti napetost između dviju NATO-ovih članica.

"Mislimo da se svi problemi s Grčkom mogu riješiti mirno", rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, istaknuvši da se svi problemi mogu riješiti "putem dijaloga".

Sličnu je poruku uputio i Tsipras, rekavši da je sretan što su "komunikacijski kanali (s Ankarom) i dalje otvoreni" i pozvao na "izgradnju veze utemeljene na poštovanju međunarodnog prava i na međusobnom razumijevanju".

Grčki premijer je u utorak počeo dvodnevni posjet Turskoj koji treba smanjiti mnoge napetosti između dviju NATO-ovih članica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dnevni red tog sastanka bio je "opširan", rekao je dan ranije glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin: napetosti na Egejskom i na Sredozemnom moru, ciparsko pitanje, migracije i općenito veze Turske i Grčke koje su obje članice NATO-a.

Tu je i pitanje osmorice turskih vojnika koji su prebjegli u Grčku i kojima je dodijeljen azil, na veliko nezadovoljstvo Turske koja ih optužuje za sudjelovanje u neuspjelom puču u srpnju 2016. i traži njihovo izručenje.

Erdogan je u utorak opetovao da očekuje "veću suradnju" Grčke u vezi s time.

"Grčka poštuje sudske odluke, to je ustavno načelo", istaknuo je Tsipras koji je zadnji put posjetio Tursku 2015., rekavši ipak da "pučisti nisu dobro došli u Grčku".

Posjet se događa, što je znakovito, nekoliko dana nakon 23. obljetnice velike diplomatske krize zbog otočića koje Grčka zove Imia a Turska Kardak, koji su u središtu čestih bilateralnih napetosti koje su se 1996. gotovo završile oružanim sukobom.

Turska i Grčka se usto ne mogu dogovoriti o granici na Egejskom moru, gdje su česti pomorski i zračni incidenti.

I tu su dvojica čelnika odlučila pristupiti "popuštanju napetosti (...) i konstruktivnim mjerama", rekao je Tsipras.

Druga teška tema je migrantsko pitanje.

Ugovor između Turske koja je primila više od 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica i Europske unije potpisan u ožujku 2016. znatno je smanjio dolazak tražitelja azila s turske obale.

U srijedu će Tsipras boraviti u Istanbulu gdje će se sastati s ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21