Obavijesti

News

Komentari 22

Misterij star 20 godina: Jesu li pronađene kosti lijepe Kristin?

Misterij star 20 godina: Jesu li pronađene kosti lijepe Kristin?
1

Posljednja osoba koja je vidjela Kristin Smart bio je Paul Flores, mladić koji je nekoliko dana nakon njena nestanka u dvorištu iskopao rupu i zapunio je betonom.Ni 20 godina kasnije Kristin još nije pronađena...

VIDEO

Početkom rujna lokalna je i federalna policija nakon novih saznanja odlučila na tri mjesta prokopati zemlju na prostoru državnog sveučilišta 'Californija Polytechnic' u San Luisu. Dogodilo se to punih 20 godina nakon nestanka studentice Kristin Smart kojoj se izgubio svaki trag 25. svibnja 1996. godine

I zaista, na jednom su mjestu pronađene kosti, no stručnjaci nisu sigurni pripadaju li nekoj osobi ili pak životinji. Ispitivanja koja će to potvrditi mogla bi potrajati i do nekoliko mjeseci. Slučaj Kristin Smart tako će još minimalno nekoliko mjeseci ostati obavijen velom tajne bez presude krivcu za njen nestanak i ubojstvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema policijskom zapisniku, nekoliko je studenata pronašlo 19-godišnju studenticu bez svijesti na travnjaku ispred kuće u kojoj je studentsko bratstvo organiziralo proslavu. Bila je potpuno pijana pa su njeni kolege bili vrlo odlučni u namjeri da ju prizovu svijesti. 

Među njima je bio i tada 19-godišnji Paul Flores. On se ponudio da odvede pijanu djevojku do njene sobe. 

- Hodala je vrlo sporo, a ja sam stavio ruku oko njenog struka da ne padne i da ju zagrijem, rekao je Flores policiji nekoliko dana nakon nestanka djevojke i opisao im cijeli tijek događaja. Nakon što ju je doveo do njene zgrade u kampusu, rekao je, on se vratio u svoju i tamo je zaspao. 

Nestanak Kristin Smart prijavljen je tek 28. svibnja, kada je njena cimerica primijetila da ni jedna njena stvar ne nedostaje. Sva odjeća bila je tu, kao i dokumenti i osobna iskaznica. 

Cimeru je priznao da je ubio djevojku

Mjesec dana nakon njenog nestanka policija je kampus odlučila pretražiti uz pomoć pasa tragača. Oni su ih odveli do sobe broj 128. Bila je to soba Paula Floresa u kojoj je on živio sa svojim cimerom Derrickom Tseom

Svaki od njih uzbunio se u lijevom kutu kreveta na kojem je spavao Flores. Kada je iz sobe iznešen i madrac i krevet, psi su i dalje reagirali u lijevoj strani sobe. Policajci su tada u zapisnik unijeli da 'postoji snažna mogućnost da je tijelo preminule bilo u toj sobi', piše The Daily Beast

Derrick Tse im je odmah rekao da mu se Flores povjerio i rekao mu da je ubio studenticu, a njeno tijelo odveo do kuće njegove majke. 

Kada mu je policija pokucala na vrata krajem svibnja, Flores je pod desnim okom imao modricu za što je imao dva potpuno nepovezana objašnjenja koja se nisu poklapala s verzijom mladića koji je bio s njim kada je ta masnica navodno nastala.

Istraga se nastavila, ali nije polučila značajnije rezultate ili čvrste dokaze. Ipak, obitelj Smart je protiv Floresa krajem studenog 1996. podigla tužbu za ubojstvo Kristin, kao i za emocionalnu štetu koju je nanio obitelji Smart ubojstvom Kristin Smart te skrivanjem i/ili uništenjem njenog tijela. 

Tek punih godinu kasnije, u studenom 1997. godine, Paul Flores pozvan je pred sud. Tamo je potvrdio samo svoje ime i datum rođenja, a na sva ostala pitanja odgovorio je čitanjem Petog amandmana koji sadržava privilegiju protiv samoinkriminacije. 

Daljnja je istraga pokazala da je Paul Flores samo dva mjeseca prije nestanka Kristin optužen za pokušaj provale u sobu jedne studentice koju je šest tjedana maltretirao telefonskim pozivima. Bilo je to oko Božića, a Flores je prema njoj bio bezobrazan i na proslavi u ožujku kada ga je ona 'otpilila' vrlo grubim riječnikom. 


Prizor koji i danas progoni svjedoka

U srpnju 1996. godine policija je počela pretraživati posjede obitelji Flores. Prvo su pretražili kuću i dvorište Paulovog oca Rubena. Godinu dana nakon toga pretraženo je i dvorište Susan Flores, Paulove majke. Tamo je korištena radarska tehnologija, a rezultati skeniranja tla bili su dvojbeni.

Policija je išla tragom tada 21-godišnjeg kuhara koji je živio u kući nasuprot kuće Susan Flores. On je naime jedne noći krajem svibnja 1996. godine vidio prizor koji mu se zauvijek urezao u pamćenje. Iz svoje je kuhinje imao izravan pogled na dvorište u kojem su dva muškarca pod okriljem mraka kopala rupu, a onda je zapunili betonom. 

Sve je to potrajalo oko pet sati. 

- Nikada prije nisam vidio te ljude. Kopali su u dvorištu te žene, u to doba noći, a onda usipavali beton... To jednostavno nije imalo smisla, rekao je anonimni svjedok za The Daily Beast.

No, najčudnija se stvar dogodila prije betoniranja. Tada su naime dva muškarca podigla 'zarolani tepih' i ubacila ga u rupu. 

- Ja se 15 godina bavim polaganjem podova i sam mogu zarolati tepih, dići ga na rame i s njim ići po stepenicama. Za ovaj su tepih bila potrebna dvojica. Bio je težak, u njemu je moralo biti još nešto i to je ono što me muči sve ove godine, ispričao je svjedok. 

Istu je scenu vidio i još jedan susjed, a kasnije se ispostavilo da je Flores prekinuo jedan od svojih prvih intervjua s lokalnim novinama 'da bi dovršio radove betoniranja iza mamine kuće'. 

Nezainteresiranost i šlampavost policije

Podstanari u kući Susan Flores na dvorištu su našli i naušnicu koja je na sebi imala crvene mrlje. Posumnjali su da se radi o krvi pa su je predali policiji. No, te naušnice više nema u dokaznim materijalima. Policija ju je, tvrde, izgubila

Istražitelji su još u nekoliko navrata dolazili sa psima tragačima, kao i s radarskim skenerima. Iako su psi pokazali interes za betonirani kut dvorišta, policajci su to ignorirali pod pretpostavkom da Floresova majka u vrijeme nestanka Kristin nije živjela na svojem posjedu. Nekoliko godina kasnije ispostavilo se da ipak jest

Bilo je tu još nekoliko neobičnih situacija. Naime, čovjek koji je za policiju snimao tlo primijetio je razlomljeni beton zbog čega je pomislio da je netko micao tijelo ispod njega, ali i tragove zemlje na stražnjem zidu kuće uz koji je očito bila nabacana pri kopanju rupe. 

Jedan je privatni istražitelj sve te nove dokaze predstavio policiji 2007. godine, ali uzalud. Oni su odlučili da im je prekupo riskirati uništavanje betona koji će morati platiti ukoliko ispod ne nađu tijelo. 


Punih sedam godina nakon toga u istrazi nije bilo nikakvog napretka. Kristin Smart je službeno proglašena mrtvom 2002. godine i nakon toga kao da su svi digli ruke od njenog pronalaska. No, 2014. je do kuće Floresove majke, u Arroyo Grande, stigao detektiv Paul Dostie sa svojim legendarnim psom tragačem Busterom

Bilo je to samo nekoliko mjeseci nakon spektakularnih pronalazaka Bustera koji je uspio nanjušiti ostatke vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu. 

Dostie nije dobio dupuštenje da uđe na dvorište Floresovih, ali jest od njihovih susjeda. Hodajući uz samo ogradu, Buster je dva puta signalizirao da je nanjušio nešto. 

- Uvjeren sam da smo naišli na ljudske ostatke, rekao je tada Dostie. 

- Prikupili smo desetak uzoraka tla i siguran sam da smo naišli na tragove raspadanja tijela, složio se Dr. Arpad Vass, forenzički antropolog i ugledni sveučilišni profesor. 

- Ja ne tvrdim da smo mi sigurno pronašli Kristin, rekao je Dotsie. 

- No, policija nikada nije riješila slučaj, a sva četiri šerifa otad ponašaju se potpuno nezainteresirano. Zašto nakon naše istrage nisu i sami poslali svoje pse i sami uzeli uzorke tla, frustrirano se zapitao detektiv. 


I zaista, policija sve do danas nije ponovno otišla u dvorište Susan Flores. Oči roditelja nestale i ubijene Kristin Smart sada su uprte u iskapanja sa samog početka ove priče i kosti koje su pronađene u krugu kampusa u kojem je 19-godišnja studentica viđena posljednji put. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag