Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misterij u Prijedoru: U vrt mu stalno padaju meteoriti

None Foto: H.Merdanović 11

Radivoj Lajić (50) ne izlazi iz kuće bez kacige. Prvi meteorit u vrt mu je doletio 2007. Od tada ih je našao pet. Posljednji je doletio prije mjesec dana

Te olujne noći tutnjalo je nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. Prema meni se strahovitom brzinom približavala neobjašnjiva plamteća kugla s plavičastim tragom. Pišteća svjetlost bila je sve bliže i bliže. Prasak jak poput granate izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Misleći da me netko napada, pozvao sam policiju i susjede, prisjeća se Radivoj Lajić (50) iz Gornjih Lajića kraj Prijedora u BiH. Krajem studenog 2007. godine u dvorište mu je prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banja Luke objasnili da njegova kuća nije meta nepoznatih bombaša nego meteorita. U regiji su još slični slučajevi zabilježeni 1947. kraj Zemuna u Srbiji, te 1957. godine kraj Zenice u BiH. Posljednje tri godine meteoriti nakon svake kiše i nevremena za Lajića su gotovo normalna pojava. Do sada ih je našao pet puta, a posljednji se u dvorište zabio prije mjesec dana.
- Netko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić koji je dio svemira. Nakon što je pao u moje dvorište, meteorit je bio težak oko 1,5 kilograma. Sebi sam kao amajliju ostavio komadić meteorita od 320 grama, a ostatak sam prodao jednom nizozemskom sveučilištu. Ponosan sam što sam kao običan čovjek i siromah svojom rukom dodirnuo dio svemira. Meteorit koji držim u ruci donio je sreću meni i mojoj obitelji. Zahvaljujući njemu, upoznao sam mnoge ljude iz cijelog svijeta - priča Radivoj.
Zbog straha od meteorita iz kuće više ne izlazi bez motociklističke kacige na glavi. Kaže da će ih kupiti još šest, za suprugu i njihovo petero djece. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga “Svemirske suze”. Jednog će dana, kaže, tamo biti svetište meteorima.

MOGU BITI KAMENI, METALNI ILI PAK KAMENO-METALNI
Meteoriti su zapravo meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na Zemlju. Iako ih zovu ‘zvijezde padalice’, nemaju nikakve veze sa zvijezdama. Dijele se na kamene, metalne i kameno metalne meteorite, a najteži je težio 1.774 kg.

TRGOVINA METEORITIMA POSTALA UNOSAN BIZNIS
Meteoriti, ti odlomljeni komadi stijene koji padnu na zemlju rijetko se pronalaze. Kada se odlome jure brzinom od 350.000 kilometara na sat. Dr. Marta Crnjaković, viša kustosica i voditeljica zbirke sedimentskih stijena kaže da meteorite proučava tek nekoliko centara u Europi. Utvrđivanje podrijetla počinje od kemijske i minerološke analize. Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu u stalnom postavu ima 50 uzoraka nebeskog kamenja. Meteoriti s posebnih lokaliteta postižu posebne cijene, što ovisi o ponudi i potražnji. Amerikanac Robert Haag jedan je od poznatih lovaca i trgovaca meteoritima. Taj pustolov uspio je prvi doći do lunarnih i morskih meteorita. Meteoriti se obično prodaju rezani na milimetarske šnite, a cijena im se kreće jednog do nekoliko tisuća eura, ovisno o vrsti. Rijeđi komadi s Marsa su skuplji i postižu cijenu od 250 dolara po gramu, dok su Mjesečevi meteoriti jeftiniji. U Hrvatskoj nije regulirana prodaja.

ASTEROID JE KRIV I ZA NESTANAK DINOSAURA
Pretpostavlja se da je upravo asteroid kriv za veliku eksploziju 1908. godine u istočnom Sibiru. Eksplozija je uništila 2150 četvornih kilometara šume. Prije 65 milijuna godina asteroid je udario u meksički poluotok Yukatan i izbrisao dinosaure.

Komentari (32)
  • samo u Bosni :D

    18. 7. 2010,   19:00
  • Jedan je i meni pao u dvorište bio je u jadnom stanju,vidjelo se na njemu da mu se žurilo.

    18. 7. 2010,   19:00
  • Sretan je on dok mu ovi kamencici padaju u dvoriste :))

    18. 7. 2010,   19:00