Obavijesti

News

Komentari 27

Misteriji: Znanstvenici koji su umrli u sumnjivim okolnostima

Misteriji:  Znanstvenici koji su umrli u sumnjivim okolnostima
1

Ovi su znanstvenici umrli pod sumnjivim okolnostima, a vlasti su istrage vodile vrlo nemarno. Uglavnom su zaključili da je riječ o nesrećama te su zatvorile slučajeve

VIDEO

Otrovao se metanolom

Rodney Marks (32), ugledni australski astrofizičar, umro je od trovanja metanolom. Policija je tijekom istrage isključila ubojstvo. Marks je bio zaposlenik Smithsonian Societyja koji je bio dio istraživačkog projekta na Antarktici za nacionalnu znanstvenu fundaciju. Marks je umro u svibnju 2000. godine. Dan ranije mu je pozlilo i povraćao je krv. Kako se Marks otrovao nije jasno, ali su istražitelji rekli kako nisu bili zadovoljni sa suradnjom spomenute fundacije.

Rekli su da su im otežavali istragu i da im nisu dali sve informacije koje su tražili. Marksovo tijelo su držali preko zime šest mjeseci prije nego su ga odvezli na Novi Zeland na obdukciju. Nije bilo razloga niti da se sumnja na samoubojstvo. Marks je nedavno završio važan znanstveni rad, nije imao financijskih problema i bio je u novoj vezi. 

- Bilo je ljudi iz baze koji su dva puta razmislili prije nego bi stupili u kontakt s nama - rekao je Grant Wormald, detektiv koji je vodio slučaj. I danas Marksova smrt nije razjašnjena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Našli ga u rijeci

Don Wiley (57) je izvučen mrtav iz rijeke Mississippi u prosincu 2001. godine. Policija Arkansasa i Tennesseeja su isključile da je riječ o ubojstvu. Biofizičar je zadnji put viđen živ 15. studenog. Automobil koji je unajmio je pronađen napušten sljedeći dan na mostu u Tennesseeju. Uskoro je slučaj preuzeo FBI. Oni su zaključili da je smrt Dona Wileyja slučajna. Vjerovali su da je pao s mosta kada je izašao iz vozila. No sumnja je ostala. Prvo, most ima dva metar visoku ogradu i nije moguće s mosta samo tako pasti. Osim toga, Wileyjeva smrt se poklopila sa slučajevima istrage o trovanju antraksom u SAD-u. Wiley je bio jedan od rijetkih stručnjaka koji je mogao točno utvrditi odakle je smrtonosna supstanca došla, odnosno gdje je nastala. Skeptičari su rekli da sumnjiv kut pod kojim je Wiley pao u rijeku te da je na njegovoj košulji nedostajao gumb. Oni vjeruju da je Wiley zbog svojih istraživanja otet. Naglašavaju i da je malo vjerojatno da bi se Wiley samo tako bez razloga zaustavio na prometnoj cesti i ostavio svoj auto. Tvrde i da je istraga bila manjkava. 

Pronašli ga mrtvog na pragu kuće

Amerikanaca Eugene Franklin Mallove (57) je bio vodeći znanstvenik na području slobodne energije. Pronađen je mrtav na pragu kuće u kojoj je odrastao. Mallove je iznajmljivao svoju rodnu kuću obitelji Schaffers u vrijeme smrti u svibnju 2004. godine. Sin iz spomenute obitelji Chad, njegova djevojka Candace Foster i njihov prijatelj Mozzelle Brown su optuženi za ubojstvo znanstvenika. Prema istrazi oni su znanstvenika pretukli na smrt i pokušali namjestiti dokaze da sve izgleda kao pokušaj provale. Upravo zbog posla kojim se Mallove bavio, nakon njegovog ubojstva počele su se javljati različite teorije zavjere. Svemu je pridonijela i sama policija kojoj su trebale godine da pronađe ubojice. Najprije su 2005. godine uhitili dva muškarca koje su kasnije pustili. Godine 2009. su ponudili nagradu za informaciju koja bi mogla dovesti do ubojica. Tek 2011. godine rekli su da su optužili i treću osobu te da je motiv ubojstva vjerojatno bio svađa Mallovea i deložiranih najmoprimaca. Do suđenja je došlo naredne godine. Chad Schaffer prihvatio je kaznu od 16 godina zatvora. Mozelle Brown je dobio 58 godina, a Candace Foster je priznala krivnju i svjedočila protiv Browna i Schaffera te još čeka izricanje kazne.  

Vlasti se nisu ni potrudile istražiti slučaj

Aleksi Brushlinski i Vladimir Korshunov (56), znanstvenici iz Rusije koji su se bavili mikrobiologijom ubijeni su u Moskvi 2002. godine. Brushlinski koji je bio član ruske akademije znanosti je ubijen 28. siječnja. Vlasti su samo objavile da su ga napali pljačkaši. Prebijen je na smrt. 8. veljače na smrt je prebijen i Korshunov. Napadnut je u blizini svoje kuće i ostavili su ga mrtvog na cesti. Korshunov je bio šef mikrobiologije na ruskom medicinskom sveučilištu. Vlasti su tvrdile da su obojica znanstvenika bili slučajno izabrane žrtve i zatvorile su slučaj. Ipak, neki smatraju da njihove smrti nisu bile slučajne. Obojica su imali široko znanje o genetskim bolestima i smrtonosnim virusima te o njihovoj prevenciji pa neki vjeruju da su zbog toga i ubijeni, piše ListVerse. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu