Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozni otok: Nastao prije četiri godine, a sad je 'oživio'...

None Foto: NASA 4

U proteklih 150 godina, nastajanje otoka erupcijom dogodilo se samo tri puta, pa NASA pokušava saznati o ovom rijetkom fenomenu što je više moguće

Ne tako davne 2015. godine Kina je počela graditi umjetne otoke od pijeska, a iste godine dogodio se neobičan i vrlo rijedak prirodni fenomen - erupcija podmorskog vulkana stvorila je potpuno novi otok. 

U proteklih 150 godina, nastajanje otoka erupcijom vulkana dogodilo se samo tri puta, pa NASA pokušava saznati o ovom fenomenu što je više moguće.U te četiri godine, većina istraživanja novog otoka bazirala se na fotografijama satelita ili iz zrakoplova, a stručnjaci iz NASA-e tek su nedavno uspjeli pješice istražiti neobični otok.

Foto: NASA

Kad je konačno ljudska noga znanstvenika kročila na novi teren, izmjerili su otok GPS-om, a dronom mapirali kompletni otok.

- Prije osvajanja novog teritorija, bili smo uzbuđeni kao školarci, izjavio je dr. Dan Slayback iz Goddard Space Flight centra u NASA-i. 

Foto: NASA

Još nema službeno ime, ali lokalci su ga nazvali Hunga Tonga, jer se stvorio između dva postojeća otoka Kraljevstva Tonga u južnom Pacifiku. 

Od početne pustoši na otoku, tla sastavljenog od crnog vulkanskog šljunka, postepeno se počeo razvijati život. Otok su naselile ptice i sa sobom donijele sjeme mnogih biljaka.

Foto: NASA Znanstvenici pretpostavljaju da je izmet ptica koje su se počele gnijezditi na otoku zaslužan za razvoj biljnog svijeta. 

Unatoč njegovom spektakularnom nastanku i razvoju flore i faune od ničega, što bi otok sasvim učinilo atraktivnom i zanimljivom destinacijom, stručnjaci tvrde da će vulkanski otok vrlo brzo nestati.

- Teško je ustanoviti koliko će izdržati. Bili smo fokusirani na erozije nastale na južnoj obali gdje najjače udaraju valovi. No, za sobom će povući cijeli otok, izjavio je dr. Slayback za The Sun.

 

Komentari (3)
  • čim je ljudska noga nanjeg kročila,osuđen je na propast...

    6. 2. 2019,   10:00
  • Što je ovdje misteriozno?

    6. 2. 2019,   07:56