Obavijesti

News

Komentari 11

Mješanac donira krv i spašava: Da nema Zola, ne bi više lajali

Mješanac donira krv i spašava: Da nema Zola, ne bi više lajali
1

U pet godina mješanac Zolo spasio je deset pasjih života. Među njima je i rotvajlerica Lota (2), koja mu je sad najbolja prijateljica. Zolo već zna su proceduru kod veterinara

VIDEO

Čupavac Zolo, mješanac belgijskog ovčara i zlatnog retrivera, ima plemenitu misiju. Svake godine četiri puta donira svoju krv, a dosad je spasio čak deset “njuškica”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Lotom je jednostavno opčinjen. Nije joj dao mira. Cijelo vrijeme ju je izazivao i lajao, a ona se nikako nije mogla oduprijeti njegovu pozivu na igru. U parku za pse na Ravnicama, onako blatni i razigrani, neumorno su se natjeravali barem sat vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zolo je pas ljubavi. Rođen je na Valentinovo. Iako je ovako jako živahan i ‘bedast’, kod veterinara je miran. Već zna cijelu proceduru kad daje krv, a i veterinari ga obožavaju. Uvijek dobije neku slasticu, pa u tome maženju ni ne shvati da su mu stavili iglu u žilu - rekla je Petra Pajtak (31), ponosna vlasnica. Zahvaljujući njoj, u Hrvatskoj postoji internetska baza pasa donora, u koju se u proteklih pet godina upisalo više od stotine vlasnika pasa iz cijele zemlje, a najviše iz Zagreba.

- Bila sam u situaciji kad su mi otrovali labradora starog 14 godina. Nasreću, imao je od koga dobiti krv, ali što da nije? Ta me je situacija navela na razmišljanje. Kod nas ne postoji banka krvi, donori se traže preko Facebooka, a tad je svaka sekunda bitna - rekla je Petra, kojoj je u tome pomogla i Petra Puvača iz Udruge Sedma od Devet. Već i veterinari znaju kako baza postoji pa nerijetko vlasnike upućuju da tamo pokušaju pronaći donora. To je učinio i Franjo Miletić (27), Lotin vlasnik.

- Veterinar mi je rekao kako imam dva sata da pronađem donora. Njezino se stanje zakompliciralo jer je reagirala na konac od kastracije. Nakon pet poziva došao sam do Zola. Da nije bilo njega i Petre, Lota vjerojatno ne bi preživjela - duboko je izdahnuo dok se prisjećao tih trenutaka. Potaknut time, i Lotu će, kao i svojeg drugog rotvajlera Gimlija (pet mjeseci), uskoro upisati u bazu donora, kad se još malo oporavi od operacije. No ne može baš svaki pas biti donor, a upravo je zbog toga nužno često ažuriranje baze.

Minimalna kilaža psa je dvadeset kilograma, moraju biti zdravi i redovito cijepljeni, biti staloženi i tjelesne građe koja omogućuje lak pristup krvnim žilama te, naravno, imati predanog vlasnika. Postupak ne traje dulje od pola sata, a oporavak je također brz. Zolo inače daje krv iz noge, ali krv za Lotu izvadili su mu iz vratne žile, što je, kaže nam Petra, bilo jako rizično.

- Rijetko koji veterinar se to usudi, ali Zolo je, kao i uvijek, bio staložen - rekla je i dodala kako šest mjeseci ne smije dvati krv jer mu se moraju oporaviti krvne žile.

I na desnoj nožici još mu se nazire rana od prošle transfuzije od prije dva tjedna na Veterinarskom fakultetu.

- Ljudi, upisujte se u bazu na ww.ljubimci-donori.com. Zolo sad mora na kratki godišnji - zaključila je Petra kroz smijeh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag