Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mještani promijenili bravu na crkvi pa morala doći i policija

None Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL 3

Pobuna župljana: Nekolicina mještana Zelova u Dalmatinskoj zagori župniku je promijenila bravu na crkvi. Na kraju je morala doći policija, a misa je kasnila

Mještani Zelova nedaleko od Sinja tri se godine bore da smijene svog župnika don Matislava Vilića (47). Kažu da se godinama više bavi uzgojem stoke nego problemima župljana. U nedjelju su, kako bi upozorili na njegovo ponašanje, na mjesnoj crkvi zamijenili bravu, zbog čega misa nije mogla početi u 10.30. Na kraju je stigla policija pa je brava vraćena, a misa je počela tek u 12.15 sati.

- Zamjenom brave tražili smo da nas napokon primi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić jer se don Vilić mora smijeniti! Ovdje dolazi samo na misu nedjeljom, nema vjeronauka, ne obilazi bolesne, a više je puta odbio ispovijedati stare koji su umirali. Nema ga jer se stalno bavi stočarstvom, te je župljane podijelio na ‘podobne’, one koji mu pomažu i ‘nepodobne’. Niti nam dolazi blagosloviti kuće, a ni krizmati djecu - kazao je Ante Marović, član Mjesnog odbora Zelova.

Na zahtjev mještana don Vilić je u kolovozu bio premješten u Sitno Donje. Navodno ga tamo nisu htjeli primiti, pa ga je nadbiskupija vratila u Zelovo. U ponedjeljak nismo uspjeli dobiti župnikov komentar kao ni komentar u splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Komentari (13)
  • Vidio fratar da sirotinju svak j.....be pa se i on da u sluzbu djavlu umjesto da se drzi oltara i biblije , zalosno.

    7. 12. 2010,   00:24
  • On je svetac! On je Biblija koja hoda! Kako vas neobrazovana bagro nije sram? Zar on da vam hrani djecu ili da vam obilazi vaše od vas odbačene roditelje? Ima on i svojih problema ... Njegova plaća je mala - 5500kn + blagoslovi + intencije + milostinja + donacije. Realno, on ima primanja od oko 10 -15.000kn. A vi se češkajte i obilazite pučke kuhinje i biro za nezaposlene. Nije vam on kriv što ste gladni i nezaposleni i puni problema. On je čovjek kao i vi. Ima on i svoga posla: službu, zemlju i stoku, možda i koju šinjorinu, svoju obitelj (ako ne svoju djecu onda djecu od svoje najbliže rodbine) i tako to. Draže je njemu pa i ostalim svećenicima pogledat koju utakmicu nego gubit vrijeme kod koje babe na izdisaju. A da ne govorim o njihovim sexualnim potrebama. A o materijalnim? Pa tko ima ako nema Crkva i njihovi umiljati (razvratni i licemjerni) svećenici? No, seljaci, sami ste si krivi jer da ste učili i glumili pobožnost k ovaj vaš kvazi župnik bili bi sada u eliti ove siromašne i prezadužene RH.

    7. 12. 2010,   00:52
  • "Niti nam dolazi krizmati djecu." Zaboga, i mala djeca znaju da krizmati može samo biskup a ne svećenik. Kako se ovi prosipaju! ccc...

    6. 12. 2010,   23:56