Mlada genijalka: Marijin (17) mobitel će projicirati hologram

Splitska gimnazijala Marija Dragošević (17) pobijedila je u dvije kategorije na natječaju projekta Slagalica. Osmislila je mobitel budućnosti i igrice za školu

Projekt Slagalica portala srednja.hr spaja inovativne tvrtke i kreativne srednjoškolce iz Hrvatske. Ove je godine tvrtka HTC tražila da učenici osmisle kako bi izgledao mobitel za 30 godina, a INA u kategoriji Junior Freshhh koncepciju online igrice za srednjoškolce iz prirodnih znanosti.

Marija Dragošević (17), učenica 3. gimnazije iz Splita, briljirala je u obje kategorije.

- U HTC-ovoj kategoriji trebalo smo osmisliti rješenja za nedostatke mobitela kakve imamo danas. Uz mentorstvo profesorice informatike Ane Oreb krenula sam razvijati ideju. Kao glavni problem današnjih mobitela smatrala sam da nisu dovoljno dobro ergonomski dizajnirani za ruke korisnika, ali i da zauzimaju previše mjesta. Krenula sam tražiti rješenja i palo mi je na pamet kako bi mobitel budućnosti mogao biti rastezljiva pločica - ispričala je Marija.

Imat će mikroteleskop te će se moći rastezati

Mobitel bi, prema njezinim zamislima, bio dimenzija 4x5 cm, a mogao bi se rastegnuti koliko korisnik želi. U rubovima bi se nalazili mikro projektori te bi se s mobitela mogla projicirati holografska slika. Glavna inovacija bi bio mikroteleskop kojim bi se mogao promatrati svemir, a prepoznavao bi rožnicu svojega vlasnika te ga ne bi mogao koristiti nitko drugi. Osim toga, mobitel bi mjerio tlak i šećer u krvi.

U okviru INA Junior freshhh slagalice tri se godine promiču srednjoškolcima prirodne znanosti, timski rad, te promoviraju zanimanja u okviru naftne industrije.

- Moja vizija Junior freshhh Croatia uključuje povijesne osobe, znanstvenike, umjetnike, književnike i vojskovođe koje povezuju zadaci iz matematike, fizike, kemije, biologije i geografije. Povijest ne mora biti monotona, nego poučna i zabavna u kombinaciji sa zadacima iz prirodnih predmeta - objasnila je Dragošević.

Prema prezentaciji za Junior Fershhh koju je osmislila Marija, kroz online zadatke učenike vodi Gaj Julije Cezar raspitujući se o geografiji za pronalazak puteva za potrebe Galskog rata, a Napoleon traži pomoć iz istog predmeta da pokori Rusiju. Tu je i Kleopatra koja učenike pita da joj pomognu izračunati kako da sagradi najveću faraonsku grobnicu.

Marija Dragosevic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dodajmo da je Marija sudjelovala i na natjecanju za Ideju godine sa školskim kolegama Marinom Mustapićem i Dominikom Šimom Samcem, a uz mentorstvo profesora Antonija Vrbatovića. Osmislili su projekt BusForUs, aplikaciju za pametne telefone koja srednjoškolcima pomaže da stignu na vrijeme u školu.

Komentari (11)
  • ne iznenađuje me što ovdje nema 200 komentara...da je pokazala guzu sigurno bi bilo najmanje toliko komentara..

    14. 6. 2017,   21:02
  • ..idesh mala!!! Sjedi pet!!!

    14. 6. 2017,   18:26
  • Prvo piše da ima 17, pa 16, pa 17.. daj se odlučite.. sve u svemu bravo malecka!!

    14. 6. 2017,   20:18