Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mlada Ruža Tomašić: Recitira o Paveliću u ustaškoj uniformi...

None Foto: Josip Regović/PIXSELL/Novosti screenshot

Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim, rekla je europarlamentarka za Novosti

Europarlamentarka Ruža Tomašić otkrila je za Novosti kako simpatizira ustaše i ustaški pokret. Objavljivala je i recitirala pjesme u slavu Ante Pavelića u osamdesetim godinama, odjevena u ustašku uniformu. 

- Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla? - izjavila je u telefonskom razgovoru s novinarom Novosti i dodala kako 'ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH'. 

Foto: Novosti

'Ne odričem se običnih ustaša' 

- Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestosiječanjsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata događalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom - pojašnjava Tomašić. 

Što se tiče Ante Pavelića, rekla je da je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drugačije. 

RUŽA TOMAŠIĆ: 'Ne želim biti predsjednica, a ni moj muž ne bi pristao na to...'

- Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu - rekla je eurozastupnica koja je u nedjelju osvojila 70 tisuća preferencijalnih glasova i novi mandat u Europskom parlamentu. 

Nije pisala pjesme, samo ih je potpisivala? 

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Autorske pjesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret

U tom listu, u izdanju iz 1985., tada 26-godišnja Tomašić je djevojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu 'Hrvatskoj'. U njoj, između ostalog, slavi 'hrabrost i gordost Ante Pavelića' te najavljuje kako će 'srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika'. Pjesma završava pokličem 'Za dom spremni'.

U pjesmi iz 1985., naslovljenoj 'Poglavniku', stoje stihovi: 'Poglavniče, plemeniti vođo...', završavajući i ovu pjesmu pozdravom 'Za dom spremni'. 

RUŽA TOMAŠIĆ: 'Ljudi odlaze jer se boje da će cijeli život slušati iste priče...'

Pjesme je izvodila po zavičajnim domovima diljem Kanade, odjevena u ustašku odoru kakve su nosile pripadnice Ženske ustaške loze i Ženske ustaške mladeži

Tomašić danas tvrdi da pjesme nisu njeno autorsko djelo, već im je autor njen mentor Goroslav Madić. Kaže kako je tuđe pjesme objavljivala pod svojim imenom jer je 'to bio dio plana da jednom preuzme Hrvatski oslobodilački pokret u Kanadi u koji se učlanila 1976.'

Atrakcija u Kanadi 

Tada je Tomašić bila prava atrakcija u Kanadi, a iseljenici su ju zvali 'Hrvatica u ustaškoj odori' i 'Lijepa Plavka'. 

- Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest - rekla je Tomašić. 

Komentari (307)
  • Na stranu sad ovaj slučaj, Ruža Tomašić je odgojena u takvom svijetu i kao što kaže, nije nikoga ubila, niti opljačkala, za razliku od nekih drugih. Povijest se na ovim prostorima uglavnom koristi za manipuliranje javnosti i često nema gotovo nikakve veze sa istinom. Ne mogu se povijesni događaji analizirati iz današnje perspektive, barem ne realno. Zato povijest treba poštivati, kako svoju, tako i tuđu, ali treba je ostaviti tamo di pripada, a to je prošlost. Dok se političari njome koriste samo za obmanu i manipulaciju javnosti, pljačku i korupciju, sa čime tjeraju čak i više Hrvata s ognjišta od predhodna 2 režima, pa kakva got da su ona bila.

    31. 5. 2019,   09:55
  • Nekoga jako boli izborni uspjeh Suverenista. Novosti? Pupovčevo velikosrpsko propagandno glasilo. To su oni koji ismijavaju RH hrvatsku himnu i zastavu... a za to dobivaju sredstva iz proračuna. Dakle pljuju po hrvaskim građanima, na teret hrvatskih poreznih obveznika.

    31. 5. 2019,   10:32
  • Koliko se sjećam da je i Fred pjevao Juru i Bobana.

    31. 5. 2019,   09:44