Obavijesti

News

Komentari 120

'Mladi uživaju na cajkama zbog izopačenog sustava vrijednosti'

Stvaraju se zvijezde od glazbenika narodnjačkog štiha, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihovog ponašanja i stvara potpuno kriva slika, kažu iz HGM-a

VIDEO

Nedavno objavljeno istraživanje EUROSTAT-a o kulturnim navikama među članicama EU pokazalo je kako su Hrvati na začelju po konzumaciji kulturnih dobara. Loši pokazatelji bili su povod za konferenciju koju je organizirala Hrvatska glazbena mladež, institucija koja već preko 60 godina pomaže mlade glazbenike i na godinu organizira preko 50 glazbenih manifestacija i programa za mlade koje oni rado posjećuju. 

- Mi smo udruga koja se bavi mladima, u prvom redu kreiranju kulturnih politika za najmlađi dio hrvatske populacije. No to je nedovoljno kada se pogleda koliko često i brojno mladi posjećuju narodnjačke klubove, uživaju u 'cajkama' te na takvim glazbenim sadržajima grade svoju kulturu. Percepcija javnosti uzrokovana je krivom prezentacijom glazbenih vrijednosti u hrvatskom društvu. Stvaraju se zvijezde od glazbenika narodnjačkog štiha, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihovog ponašanja i stvara potpuno kriva slika u hrvatskom društvu što glazba istinski jest. Taj izopačeni sustav vrijednosti se nameće danas mladima kao jedini 'pravi' kojega trebaju slijediti - istaknula je glavna tajnica HGM-a Dubravka Dujmović Kušan na konferenciji u muzeju Mimara održanoj u srijedu. 

'Mladi žele slušati klasičnu glazbu'

Predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonći Bilić također se osvrnuo na trend u kojemu sve manje mladih želi konzumirati umjetnost. Naglasio je kako kod mladih ljudi ipak postoji entuzijazam i volja da slušaju klasičnu glazbu, ali se on sustavno skreće prema nekim drugim vrijednostima u društvu pa radije biraju 'cajke' umjesto Mozarta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za svladavanje umjetničkih sadržaja potrebna je određena količina napora i znanja. A to nemaju svi, niti je takav slučaj kod svih mladih građana ove države. Stoga je razumljivo da će radije u takvom stanju otići i utažiti svoju potrebu za glazbom u narodnjačkom klubu, a ne koncertom u dvorani 'Vatroslava Lisinskog' - zaključio je Bilić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...