Obavijesti

News

Komentari 5

Mladi izviđači u akciji: Sve će biti zeleno, sadit ćemo šumu

Mladi izviđači u akciji: Sve će biti zeleno, sadit ćemo šumu

Lani je u Dalmaciji izgorjelo 34 tisuće hektara šume. Ove godine u akciji koju organizira Savez izviđača, HGSS, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade, planiraju sanirati oko 130 hektara

VIDEO

Na 700 metara nadmorske visine, u zvjezdarnici na Mosoru, predstavljena je Boranka, najveća volonterska akcija u Hrvatskoj.
U jesen ove godine tisuće volontera, uključujući djecu iz viših razreda osnovnih te iz i srednjih škola pošumljavat će opožarena područja i tako oporaviti biljni svijet koji je praktički nestao u velikim požarima prošle godine.

Što je Boranka

Hvala dragim prijateljima iz Embassy of Canada to Croatia na podršci. Evo kako oni vide Boranku. Vidimo se na jesen kad ćemo zasukati rukave i krenuti u pošumljavanje. Pridružite nam se i vi, idemo zajedno vratiti život na opustošena zgarišta. :)

Posted by Boranka on Wednesday, June 27, 2018

Akciju su organizirali Savez izviđača Hrvatske, HGSS, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade, a pošumljavanje će trajati osam vikenda u jesen ove godine.

Prije samog pošumljavanja, u višim razredima osnovnih i u srednjim školama održat će se stručna predavanja kako bi se osposobili učenici volonteri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Priroda se može obnoviti i sama, ali joj u ljudskom poimanju vremena treba dugo. Zato joj želimo pomoći, okupiti tisuću volontera u Hrvatskoj, od izviđača, planinara, HGSS-ovaca, branitelja, ali i svih drugih koji se žele priključiti. Pošumljavat će se u listopadu i studenom, a u rujnu krećemo s edukacijama u školama. One su vrlo važne jer onaj tko je jednom posadio stablo sigurno će se u budućnosti drukčije odnositi prema prirodi - rekao je Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

Prošle godine u Dalmaciji je izbilo 218 požara u kojima su izgorjele 34.000 hektara tla. Hrvatske šume još lani su sanirale 168 hektara, a ove planiraju sanirati oko 130 hektara.

- Prije obnove treba donijeti planove jer nema smisla trošiti sredstva i obnavljati zemljište koje će za nekoliko godina postati, recimo, građevinsko - rekao je Ivan Melvan iz Hrvatskih šuma.

Akciju suorganizira i Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, a veleposlanik Daniel Maksymiuk rekao je kako treba što spremniji dočekati ovakve požare s obzirom na klimatske promjene koje se događaju. Maksymiuk je rekao i da zna koliko su požari opasni, jer je, primjerice, prošle godine u Kanadi u velikim požarima izgorjela površina veličine petine Hrvatske. U samu akciju uključit će se, dakle, i djeca iz osnovnih i srednjih škola, te lokalno stanovništvo, a sve volontere educirat će Hrvatska gorska služba spašavanja. Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, rekao je da je akcija Boranka za svaku pohvalu, ali i dodao da bi takve akcije trebalo provoditi kontinuirano, bez obzira na broj požara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag