Obavijesti

News

Komentari 126

Mladi stomatolozi su bez posla, jer 'starima' produžuju ugovore

Mladi stomatolozi su bez posla, jer 'starima' produžuju ugovore
6

Mladi liječnici, stomatolozi, ne mogu dobiti svoje radno mjesto, jer Ministarstvo zdravlja već nekoliko godina produžava ugovore stomatolozima koji su navršili 65 godina života

VIDEO

U vrijeme kada se stalno odlijeva medicinski kadar, svakodnevno u neku od zapadnoeuropskih zemalja odlazi na desetine medicinskih sestara, a sve više i liječnika ipak ima i onih koji bi htjeli ostati u Hrvatskoj i raditi na prostru svoje županije. 

Takve primjere bilježimo na području Požeško-slavonske, a radi se o mladim liječnicima, stomatolozima, koji ne mogu dobiti svoje radno mjesto, jer Ministarstvo zdravlja unatoč negativnom mišljenju Doma zdravlja i mjerodavnog županijskog tijela već nekoliko godina produžava ugovore stomatolozima koji su navršili 65 godina života, nekima i po treći puta.

Jedan od onih kojemu je ovih dana produžen ugovor uskoro će napuniti 69 godina života. S druge strane mladi liječnici primorani su otići iz svog grada, iz svoje županije.

Doktor, a u Njemačkoj radi teške fizičke poslove

Marko Josipović, dr.med,dent. ima status nezaposlene osobe na Zavodu za zapošljavanje, već duže vrijeme. Završio je stomatološki fakultet u Zagrebu u više navrata se zanimao postoji li ikakva mogućnost njegova zaposlenja kao doktora dentalne medicine, pa barem na zamjene, kako ne bi morao odseliti iz svog kraja.

Nažalost bez uspjeha i sada negdje u Njemačkoj radi najteže fizičke poslove. Njegova je majka izjavila kako je s teškom mukom išla brati duhan, samo kako bi školovala svoga sina, i sada umjesto da radi u nekoj od ordinacija on je morao otići od nje.

Mlada liječnica Vedrana Lovrić, morala je otići u Osijek, u Požegi je ostavila supruga, inženjera strojarstva.

Ne može planirati obitelj 

- Od 2015. godine od kako sam dobila dozvolu za samostalan rad imam otvorenu zamolbu za posao na području županije, nadajući se da ću tu mogućnost dobiti kada netko od starijih kolega ode u mirovinu. Ali za sada ništa od toga, uz dužno poštovanje prema starijim kolegama zbog njihovog minulog rada, a znam koliko je on težak, ipak mislim da bi brigu o dentalnom zdravlju na području naše županije trebali prepustiti nama mlađima - rekla je dr. Vedrana Lovrić, dodajući kako zbog sadašnjeg stanja i razdvojenosti od supruga ne može planirati obitelj.

U Domu zdravlja Požeško slavonske županije zaposlen je na određeno vrijeme kao zamjena za privremeno odsutnu nositeljicu tima: Igor Zakšek, dr.med.dent. koji nije ugovorni liječnik i nije nositelj tima. On radi već godinama kao zamjenski liječnik u ugovornim ordinacijama Doma zdravlja PSŽ, i mijenja sve radne kolege tijekom njihovih odsutnosti, a ima želju ostati u matičnoj županiji, nastaviti raditi i živjeti.

S prekidima ovaj doktor dentalne medicine radi već 3 godine u poslovnom sustavu Doma zdravlja i voljan je raditi bilo gdje u županiji kao nositelj tima dentalne medicine. Riječ je o vrlo savjesnom i poštenom liječniku koji 'svoju priliku' za stalno radno mjesto u županiji čeka već tri godine. Iako je, zapravo, u vrlo neugodnom radno-pravnom statusu, malo radi, pa je nezaposlen, pa ponovno rad, strpljivo čeka svoj tim u Županiji.

Otvorenu zamolbu za posao Domu zdravlja Požeško slavonske županije dostavio je i Mateo Pjerobon (26), dr. med. dent. koji ima prebivalište u Požeško slavonskoj županiji i koji je izrazio želju da radi bilo gdje na području svoje županije. Trenutno radi u Zadru na određeno vrijeme do 30.11.2018. godine i u više navrata je tražio posao u svojoj županiji u Gradu Pakracu koji ga je stipendirao. Nakon upita Ministarstvo zdravlja očitovalo se o tome zbog čega su donijeli odluku da se ugovor produži stomatolozima i nakon napunjenih 65 godina života, s tim da se ugovori ne mogu produžavati liječnicima nakon navršenih 70 godina života.

Ministarstvo zdravstva odgovorilo je da je produžilo ugovore trojici liječnika starijih od 65 godina jer su u evidenciji 'nije bilo nezaposlenih doktora dentalne medicine s važećim odobrenjem za samostalni rad, već je prijavljen samo jedan doktor dentalne medicine bez radnog iskustva odnosno bez završenog pripravničkog staža i odobrenja za samostalni rad'.

Mladi liječnik Marko Josipović kaže da je zahtjev za odobrenje u tijeku, te da je samostalni rad dok ne stigne licenca moguć uz mentorstvo starijeg doktora dentalne medicine, što se u ovom slučaju nije poštovalo.

Dom zdravlja Požeško slavonske županije, preuzimanjem ordinacija od ugovornih zakupnika koji su prešli 65 godina života zapravo dobiva 'svoje' ordinacije. Sada gotovo 25 godina poslije preuzeti će ordinacije koje su opremljene negdje oko 1980. godine sa starim Jugodent dentalnim jedinicama. Da bi novi mladi liječnici uopće mogli početi sa radom u ovim ordinacijama potrebno im je pod hitno nabaviti kompletnu novu opremu od otprilike 300.000 kuna po svakoj ordinaciji. Standardi, uvjeti i načini pružanja dentalne zdravstvene zaštite su odavno 'pregazili' Jugodent opremu staru 40-ak godina i na njoj gotovo da nije uopće moguće raditi po novim suvremenim pravilima struke. Ulaganja privatnih zdravstvenih radnika u prostor i opremu su bila više nego skromna - a rezultat je lako vidljiv u svakoj od tih ordinacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.