Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladi u prosvjedu za klimu: 'Vrijeme je za svjetski otpor'

None Foto: 5

U kolumni njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung su mlada švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg i njemačka istomišljenica Luisa Neubauer uputile poziv na što veću mobilizaciju u Europi i u svijetu

Stotine tisuća mladih Europljana izašle su u petak na ulice kako bi upozorili da klimatske promjene trebaju biti u središtu nedjeljnih europskih izbora.

U Njemačkoj ih je prošetalo 320.000 u više od 200 skupova, prema podacima pokreta "Friday for Future" koji je pokrenuo te mobilizacije. 

U Berlinu se 15.000 učenika, prema podacima organizatora, okupilo sredinom dana ispred Brandenburških vrata, u Hamburgu 17.500, prema podacima policije u Frankfurtu 4500, a u Leipzigu 5000.

Više desetaka osoba je putem kanala YouTube pozvalo korisnike u Njemačkoj da na europskim izborima glasaju protiv koalicijskih stranaka Angele Merkel jer se nisu dovoljno zauzele za klimu.

Mladi u Berlinu su isticali natpise "Klima sada, obveze kasnije", "Teško je naći dobre planete", uz već tradicionalni natpis" Nema planeta B", na transparentima. 

U kolumni njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung su mlada švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg i njemačka istomišljenica Luisa Neubauer uputile poziv na što veću mobilizaciju u Europi i u svijetu.

"Vrijeme je za sve nas da pružimo otpor na svjetskoj razini", napisale su i dodale da imaju "dojam da brojni odrasli nisu u potpunosti shvatili da mladi sami neće moći zaustaviti krizu klime".

Srednjoškolka Greta Thunberg (16), koja je kod tisuća mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama, sama je svakog petka isticala transparent "školskog štrajka za klimu" ispred parlamenta u Stockholmu.

Njezina inicijativa se proširila na više zemalja i tisuće mladih su počele izlaziti petkom na ulice.

Greta Thunberg je ovog petka predvodila skup ispred 4000 mladih u Stockholmu.

U Oslu su mladi također prosvjedovali, kao i u Pragu i drugim češkim gradovima. 

U Parizu se pokupilo oko 15.000 mladih, u Beču 1500, a u Bruxellesu 7500, prema podacima policije.

Komentari (13)
  • Koliko dezinformiranih, izmanipuliranih,ispranih mladih mozgova. Čovjek bi očekivao da koriste mozak a oni ko HDZ zombiji kojima isto ovi nadrobe gluposti pa ovi stupaju ko vojska za njihove agende.

    24. 5. 2019,   22:49
  • A da umjesto besciljno/nepotrebnog arčenja po trgovima naprave nešto konkretno ti MLADI! recimo da prestanu tlačit roditelje za nove i nove proizvode i robu svako mjesec dana jer više nije IN, da manje žderu jer se poslikama vidi da nisu baš umjerenu u jelu i piću .... Ovo preseravanje jednom godišnje nema nikavog smisla!

    24. 5. 2019,   21:17
  • Što ne odu u Kinu i Indiju protestirat koji su na vrhu ljestvice zagađivača. Nisam vidio da itko vrši pritisak na njih da nešto poduzmu ili ih uopće spominje.

    25. 5. 2019,   23:42