Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 64

Mladi vozači pozor: 7 zlatnih pravila za sigurnu vožnju!

Powered by HUO

Mladi vozači pozor: 7 zlatnih pravila za sigurnu vožnju!

U 2016. godini mladi vozači skrivili su 3.381 nesreću, od kojih je 1.320 bilo s nastradalim osobama. Kako bismo pomogli smanjiti ovakve crne statistike, donosimo najbitnije savjete kojih bi se trebao pridržavati baš svaki vozač

Iako danas vozimo mnogo sigurnije automobile na mnogo boljim cestama nego li je to bio slučaj prije par desetljeća, još uvijek je potrebna velika doza opreza pri svakoj vožnji. Naravno da će tehnološki napredak i dalje pomagati pri smanjivanju broja poginulih na cesti, ali ljudska pogreška je i dalje najčešći uzrok većine nesreća. Mladi vozači često su nesigurni u svoje vještine te zanemaruju neka osnovna pravila za sigurnu vožnju. Upravo ovih pravila trebao bi se pridržavati baš svaki vozač, neovisno o godinama ili iskustvu.

Ne vozite pijani

Svi znamo kako pritisak vršnjaka zna biti vrlo gadna stvar. Koliko god vas nagovarali vaši prijatelji nikako ne sjedajte za volan pijani. Većina mladih nije ni svjesna da alkohol može usporiti reakcije vozača za čak 25 posto, a čak svaku četvrtu prometnu nesreću izazove vozač pod utjecajem alkohola. Tako su prošle godine u Hrvatskoj za 630 nesreća krivi bili mladi vozači koji su bili pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama poginulo je 16, a ozlijeđene su bile čak 433 osobe. Ako izlazite van, dogovorite se da jedan prijatelj ostane trijezan, ili jednostavno naručite taxi ili Uber. Vjerujte nam na riječ kada vam kažemo da dijelom ove statistike nikako ne želite postati.

Pripazite u nepoznatom

Kada smo mladi, svi obožavamo putovati. Jedna od najljepših stvari u vezi vlastitog automobila u mladosti je što se spontano možete dogovoriti s prijateljima i otputovati na izlet. U takvim situacijama ipak uvijek treba pripaziti. Često se dogodi da u mjestu koje ne poznajemo nastavimo voziti kao da smo doma na cestama koje poznajemo kao vlastiti dlan. No, baš tada treba biti oprezan i dobro se pripremiti. Tu u priču ulaze vaši suputnici koji će vas, najvjerojatnije uz pomoć GPSa, navoditi nepoznatim ulicama. Avanture su prekrasna stvar, ali nikada ne smetnite s uma vlastitu sigurnost.

Pojas glavu čuva

Iako ovo znaju i ptice na grani, nije naodmet ponoviti. U slučaju nesreće, kada se ispravno koristi, pojas sprječava da nasilno letite po automobilu ili, još gore, da izletite kroz prednje staklo. Baš sva istraživanja pokazuju da ljudi koji nose pojas u trenutku nesreće jednostavno imaju puno veće šanse preživljavanja. Zato ga uvijek koristite, pa čak i ako idete samo do lokalnog dućana ili kafića. Nikad ne znate u kojem trenutku nešto može poći po krivu. 

Retrovizori nisu samo ukras

Jedno od najvažnijih pomagala na vašem automobilu upravo su retrovizori. Većina nas retrovizore pregledava u situacijama kada skrećemo ili obilazimo druge automobile ili objekte na cesti. Iako je i to dobro, retrovizore bismo ustvari trebali koristiti mnogo češće. Naime, oni su odlično pomagalo za pregled i kontrolu situacije na cesti, stoga svako malo bacite pogled na njih. Na taj način bit ćete u svakom trenutku upoznati sa situacijom iza i okolo vas.

Poštujte ograničenja brzine

Ovo je još jedno od onih pravila koje svi znaju, ali ga baš svi i ne poštuju. Upravo je vodeći uzrok nesreća koje su uzrokovali mladi vozači bila neprilagođena brzina. Čak 106 osoba smrtno je stradalo upravo zbog brzine u prvih 10 mjeseci ove godine, što je 40% od svih smrtno stradalih osoba u prometu. Zaista zastrašujuće brojke. Ograničenja brzine, dakle, nisu proizvoljno postavljena da bi se na njima samo zaradili novci za državu, kako neki (stariji) vozači vole reći. Ona se biraju ne samo kako bi se maksimizirala sigurnost za vozače i sve ostale sudionike u prometu, već i kako bi se osigurala sigurnost sve one imovine koja se nalazi uz neku cestu. Jednostavno je - poštujte ograničenja, bolje je sigurno stići na odredište, nego nikada ne stići.

Najbolji prijatelj vašeg auta

Održavanje vozila nije samo način da produljite život vašeg limenog ljubimca, već je to i vrlo bitan dio sigurnosti u prometu. Ako vaše vozilo nije ispravno za vožnju, svaki automehaničar će to na redovnom servisu sigurno uočiti i ispraviti. Nepravilan pritisak zraka u gumama je vrlo čest razlog puknuća guma, koje vrlo lako mogu uzrokovati nesreću. Problemi s kočnicama također su čest uzrok nesreća, a ove i slične stvari će svaki automehaničar vrlo brzo uočiti i lako ispraviti. Ona stara izreka je sasvim točna, definitivno je bolje spriječiti, nego liječiti.

Izbjegavajte distrakcije

Korištenje mobitela u vožnji nije bez razloga zabranjeno zakonom. Istraživanje britanskog Transport Research Laboratorya pokazalo je kako vozači koji šalju poruke dok voze imaju 37 posto sporije reakcije nego inače. Razgovor na mobitel još je opasniji te usporava reakcije vozača za čak 46 posto. No, nisu samo mobiteli distrakcija vozačima. Razgovor s vašim suvozačima na kojeg ste fokusiraniji nego li na vožnju može odvratiti vašu pažnju od jedine bitne stvari - vožnje. Drugi sudionici u prometu isto tako znaju biti bezobrazni i ne imati strpljenja, pa čak ni za 'najfriškije' vozače, one u autoškoli. Svi znamo koliko nečije nabijanje na rep ili konstantno trubljenje može predstavljati distrakciju. Iskreno, najbolji savjet je i najjednostavniji - fokusirajte se samo na vožnju, a sve ostalo jednostavno isključite iz glave.

Naravno, osim svih ovih pravila, iznimno bitno je i osiguranje. - Predlažemo da mladi vozač prije korištenja vozila provjeri podatke o postojanju obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti za vozilo kojim namjerava upravljati te da prouči pravila o tehničkim karakteristikama vozila kojim smije upravljati i pravila o sudjelovanju mladog vozača u prometu. - poručuju iz Hrvatskog ureda za osiguranje. Sada kada ste naučili sva pravila i poslušali savjet stručnjaka, vjerujemo da ste spremni za vožnju. Uživajte u otvorenoj cesti i, naravno, odgovornoj vožnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Powered by HUO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64
VIDEO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti
PROMO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Hrvatska je zemlja bogate povijesti, spektakularne prirode i nevjerojatnih prizora koji ostavljaju bez daha

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca
PROMO

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca

Incijativa „Financije za nove generacije" ključan je korak u osnaživanju financijske pismenosti i poduzetničkog duha među mladim generacijama u Hrvatskoj
Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom
PROMO

Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom

U Antinoj Garaži danas se kupamo u pur pjeni. Zašto je ona neizostavan dio svakog gradilišta, na svoj način pokazuje vam Ante Cash.