Obavijesti

News

Komentari 28

Mladić je uz oca pilota zavolio letenje, a u zraku izgubio život

Mladić je uz oca pilota zavolio letenje, a u zraku izgubio život
1

Reanimirali ga sat vremena: Mladić (16) lani je započeo obuku za pilota zračnih jedrilica. Njegov otac Jakov M. spašava živote u zračnoj bazi Divulje. Istraga pogibije mladića mogla bi potrajati

VIDEO

Sine moj, počivaj u vječnosti, napisao je na svojem profilu na Facebooku Jakov M. iz Aerokluba Sinj. Njihova jedrilica srušila se u nedjelju oko 16 sati na obroncima planine Kamešnice iznad Sinja.

Za razgovor s novinarima u ponedjeljak nije imao snage. Strašna tragedija i pogibija 16-godišnjeg mladića dok je s instruktorom letio u jedrilici potresla je Split.

Dan nakon tragedije posjetili smo sinjski aerodrom, ali piloti i tehničko osoblje nisu nam od šoka mogli reći ništa više o tome što je pošlo krivo tijekom leta i kako je mladić stradao.

Reanimirali ga sat vremena

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mora postojati razlog. Svaki dan riskiraš život u helikopteru spašavajući tuđe živote, a onda ti Bog uzme najdraži. Drži se prijatelju, moralo se desiti. Odletio je u svemir u neku drugu dimenziju - tješio je Jakova, letača tehničara Zrakoplovne baze Divulje, jedan od njegovih prijatelja. Inače, nesretni mladić je prošle godine započeo obuku za pilota zračnih jedrilica, a njegov otac jedan je od najpoznatijih pilota jedrilica.

Podsjetimo, instruktor letenja i 16-godišnji mladić poletjeli su u nedjelju poslijepodne sa sinjskog aerodroma i nastavili lebdjeti u jedrilici. Oko 16 sati srušili su se u nepristupačnim dijelovima Kamešnice, odakle su ih helikopterom MORH-a prevezli u splitsku bolnicu. Instruktor je u padu zadobio lakše ozljede, dok je nesretni mladić preminuo.

- Dovezli su nam dvoje ljudi, od kojih je jedan bio maloljetnik koji nije pokazivao znakove života. Sat vremena smo ga pokušavali reanimirati, ali bezuspješno. Druga osoba, instruktor letenja, zadobila je prijelom potkoljenice i izvan je životne opasnosti - rekao je dežurni liječnik na Hitnom kirurškom odjelu splitskog KBC-a.

Inspektor za zrakoplovne nesreće Danko Petrin u ponedjeljak je na mjestu nesreće obavljao očevid.

- U pitanju je jedrilica koja je poletjela sa sinjskog aerodroma. Znamo da je riječ o rekreativnom letu, a zašto se jedrilica srušila i pala na Kamešnici, za sada ne znamo - rekao je inspektor Petrin.

Vremenski uvjetni nisu bili ključni faktor?

Kako doznajemo, istražitelji ni u ponedjeljak nisu raspolagali s puno više informacija o samoj nesreći. Iz pouzdanih izvora doznajemo da će trebati neko vrijeme kako bi utvrdili uzrok nesreće.

Prema dosadašnjim informacijama, čini se da vremenski uvjeti nisu bili ključan faktor koji je doveo do pada jedrilice. Kako bi utvrdili jesu li i u kojoj mjeri vremenski uvjeti utjecali na pad jedrilice, pokazat će detaljno meteorološko izvješće koje će zatražiti Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu.

U razgovoru s jednim stručnjakom za letenje koji je želio ostati anoniman doznali smo koji su mogući uzroci pada jedrilice.

- Teško je o tome govoriti bez detaljnijih informacija, ali postoji nekoliko mogućih razloga. Onaj najlogičniji je da je letjelici nestalo uzgona, tj. termike. Termika je pojam za topli zrak koji letjelicu podiže gore i daje joj uzgon. Kako sunce zagrijava zemlju, tako se topli zrak podiže uvis. Postoje tzv. termički stupovi koje jedriličari obožavaju. Kad jedrilica naiđe na termički stup, podiže se u vis i tako može dulje lebdjeti - kaže naš sugovornik. Jedan drugi, vrlo iskusan pilot rekao nam je da pilot jedrilicom, koja nema motor, upravlja koristeći svoje znanje i vještinu u strujanju vjetra.

Dodao je da puno toga može poći po krivu, a što se točno dogodilo pokazat će istraga.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.