Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladića će prisluškivati jer se bez dozvole javio u TV emisiju

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Mladić je, "izravno sudjelovao"" u televizijskom talk-show programu tako što je, "koristeći neprivilegiranu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je sudjelovao u emisiji"

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu. 

Telefonski razgovori haškog osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bit će nadzirani slijedećih mjesec dana nakon što se nekadašnji zapovjednik vojske bosanskih Srba, mimo ovlasti suda u Den Haagu (MICT), uključio u jutarnji program beogradske provladine televizije Happy, objavili su u petak beogradski mdediji.

Nalogom Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) iz Den Haaga, objavljenom u petak kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je da preslušaju Mladićevi telefonski razgovori proteklih tjedan dana, uključujući i jutrošnje uključenje u tv-program, objavili su večeras beogradski mediji.

Osim slušanja Mladićevih razgovora, zatraženo je i da se sačine pisani sažeci tih razgovora.

Mladić je, kako prenose beogradski mediji, "izravno sudjelovao"" u televizijskom talk-show programu tako što je, "koristeći neprivilegiranu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je sudjelovao u emisiji" i koji ga je pozvao da toj emisiji govori.

Tajnik suda u Den Haagu upopzorio je da Mladić nije odobenja za taj razgovor i da je "pritvorenik time narušio pravila pritvora".

General Ratko Mladić (77), bivši je zapovjednik vojske Republike Srpske, a Haški sud nepravomoćno ga je osudio na doživotni zatvor, nakon što je oglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranje građana Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom, te uzimanje talaca - pripadnika UNPROFOR-a tijekom rata u BiH od 1992-1995.

Mladić je, poslije optužnice iz 1995., od lipnja 2011. u pritvoru u Sheveningenu, nakon što ga je Srbija, poslije 16 godina bjekstva, uhitila i izručila ICTY-u.

Komentari (12)
  • Sramota Haga i Bramaca

    16. 11. 2018,   22:33
  • Srbi rade ono kaj im se dozvoljava. Uvijek.

    16. 11. 2018,   20:36
  • Čekaj malo, nakon tog skandala, "kazna" je to da će se nadzirat pozivi u narednih MJESEC DANA? :D Ovakvu sprdačinu od suda ne bi ni Mr. Bean režirao

    16. 11. 2018,   20:55