Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladineu 'nestalo' 700 milijuna kuna zbog sakupljanja boca?

None Foto: N. Strmotić/Pixsell

Kako izvori tvrde, neke tvrtke koje su ovlaštene za sakupljanje ambalaže su nezakonito prikupljale otpad u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i prodavale ga Fondu

USKOK istražuje pod kojim je okolnostima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvario gubitak od 700 milijuna kuna iz sredstava prikupljenim naknadom za ambalažu i to dok je Vinko Mladineo bio na čelu Fonda. Naknadu za ambalažu plaćaju svi proizvođači korisnici ambalaže, a propisana je Pravilnikom Ministarstva zaštite okoliša. Veliki gubitak je Mladineo pravdao ekspanzijom sakupljanja boca od 2006. godine. Kako izvori tvrde, neke tvrtke koje su ovlaštene za sakupljanje ambalaže su nezakonito prikupljale otpad u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i prodavale ga Fondu. USKOK sumnja kako prodana ambalaža koja nije isporučena postoji samo u krivotvorenom knjigovodstvu Fonda, piše Jutarnji list

Mladineu brat posudio 100.000 € za stan, nećaku dao posao

Vinko Mladineo, smijenjeni šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za luksuzni stan u Zagrebu je isplatio 300.000 eura, a pozajmicu od 100.000 eura mu je dao brat Ivica. 

Posao odvoza otpada sa zadarskih otoka dodijelili su tvrtki Obalna plovidba Split, koja je u vlasništvu Deana Mladinea, sina Ivice Mladinea. Odvoz smeća s tih otoka financira Grad Zadar, ali je to dio projekta kojeg su sufinancirali Fond za zaštitu okoliša i Grad Zadar. Fond je sufinancirao sanaciju divljih odlagališta otpada na zadarskim otocima, a brodovi tvrtke Deana Mladinea su smeće odvozili na kopno. Samo 2006. godine u taj su projekt uložili oko 11 milijuna kuna. Ove godine  je Fond s tom tvrtkom ugovorila posao otpada za 2,8 milijuna kuna. 

Ivica Mladineo rekao je kako mu brat još nije vratio dug od 100.000 eura. Rekao je kako dobro poslovanje njegovog sina nema veze s uhićenim bratom, piše Večernji list. Mladineov nećak je navodno posao s Gradom Zadrom dobio zahvaljujući utjecajnom stricu.

Komentari (11)
  • mafija ima državu. mi smo im ratovali da ju stvore. a oni su i u to vrijeme poslovali s neprijateljem.

    4. 12. 2010,   09:12
  • Sad mu treba sve uzet pa nek kupi flaše po kontejnerima, e to bi bila država...

    4. 12. 2010,   11:09
  • Kad ti ovakav vodi državne poslove nije drugo ni za očekivat.Još jedan kojeg je namjestio Kenjader.

    4. 12. 2010,   14:42