Obavijesti

News

Komentari 22

Mlakar: Slučaj Perković govori o kvalitetama Orsata Miljenića

Mlakar: Slučaj Perković govori o kvalitetama Orsata Miljenića
4

Oporba je složna. Ne može se birati državni odvjetnik iz redova vladajućih. Izbor bi trebao biti na neovisnom tijelu. Složni su i da nema smisla pričati o tome do travnja

VIDEO

Nakon što su se pojavile informacije da bi ministar pravosuđa Orsat Miljenić mogao naslijediti državnog odvjetnika Mladena Bajića, stižu i reakcije iz Hrvatskog sabora.

'Miljenić nekritički vodi politiku Vlade'

- Vjerujem da su to samo probni baloni da se destabilizira gospodina Bajića pred reizbor. Hrvatska ima dovoljan broj pravnika koji bi mogli kandidirati - rekao je Davorin Mlakar o nagađanjima da će Bajića zamijeniti Miljenić. 

Na pitanje zašto HDZ nije nekoga predložio rekao je kako o tome nema smisla pričati do travnja, do kada traje Bajićev mandat. Za Miljenića je rekao kako se pokazao da nekritički provodi politiku Vlade. Podsjetio je na slučaj Perković i pravosudnu suradnju, a to govori o njegovim kvalitetama i kvalifikacijama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirao je kako je vrlo čudna situacija da se još nije glasalo izvješću državnog odvjetnika pogotovo jer se radi o 2012., a oni bi voljeli komentirati 2013. godinu.

Salapić: Onaj kiks mu nije trebao

Josip Salapić (HDSSB) komentirao je rad ministra pravosuđa. 

- Mislim da se trudio, osim onog kiksa sa Zakonom o pravosudnoj suradnji, to mu nije bilo potrebno u karijeri - rekao je. O prijedlogu da zamjeni Bajića smatra također da treba sačekati da prođe Bajićev mandat. Napomenuo je kako Izvješće za 2012. koje treba prihvatiti Sabor nema veze s imenovanjem državnog odvjetnika.

- Ali, da netko tko je nositelj državne vlasti bude kandidat za glavnog državnog odvjetnika smatramo da to nije dobro. On pripada kvoti većine, a državni odvjetnik treba biti nezavisan. Njegov izbor treba maknuti iz Sabora, da ga bira nezavisno tijelo - rekao je. Smatra da to može raditi Državno odvjetničko vijeće. Njegovo izvješće jednom godišnje treba biti samo da Sabor prati način rada, kretanje kriminaliteta i financijska sredstva koja se daju državnom odvjetništvu. 

- Dakle politika van iz toga - rekao je.

Lesar: Vladajući nisu imali dovoljno glasova

Laburist Dragutin Lesar vjeruje kako se nije glasalo o radu Bajića jer unutar vladajuće stranke nije bilo dovoljno glasova da se izvješće podrži. 

- Špekulacije da visoki izvor iz Vlade pregovara s kandidatom koji bi ga zamijenio su utemeljeni, a očito je bilo više kandidata i više razgovora. Je li točna baš ta informacija da je to Miljenić, to ne znam - rekao je. Ne zna ni bi li to bio bolji izbor. Slaže se da bi se državni odvjetnik trebao tražiti među pravnim stručnjacima. 

Dragovan: Kad to bude aktualno, onda ćemo razgovarati

Igor Dragovan (SDP) rekao je kako će se o Izvješću o radu državnih odvjetništva za 2012. godinu glasovati u petak te je odgovorio zašto to nije učinjeno prošli tjedan.

- Mislim da su bile neke tehničke poteškoće, točne detalje ne znam. Mi smo se u našoj raspravi, što se tiče kluba SDP-a, jasno odredili prema Izvješću za 2012. i na takav način ćemo glasati, što znači da ćemo podržati izvješće - rekao je.

Što se tiče Orsata Miljenića, rekao je kako ne komentira medijske napise.

- Druga stvar, vjerojatno postoji određena procedura kad ističe mandat državnom odvjetniku. Kad to bude aktualno, tada ćemo o tome razgovarati - rekao je. 

Odgovorio je i na pitanje može li se iz sutrašnjeg glasovanja iščitati i smjer glasovanja o potencijalnom novom mandatu Mladena Bajića.

- Prije svega nas čeka glasovanje o izvješću iz 2013. Drugo, izvješće je jedno, a pitanje novog državnog odvjetnika je drugo. To su dvije potpuno različite stvari.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a