Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mlinarić sa suđenja za Fimi mediju otišao u Ustavni sud

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 2

SPORNA IMENOVANJA U Ustavni sud nisu ušli stručnjaci ustavnog prava jer su HDZ i SDP progurali svoje ljude. Imenovanjem 10 novih sudaca u zadnji tren izbjegnuta je ustavna kriza

Niti vaš izbor kao ni izbor vaših prethodnika nije bio lišen političkog utjecaja. Vaša neovisnost mora biti neokrnjena.
Poručila je to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pred 10 novih ustavnih sudaca koji su pred njom jučer položili prisegu.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sabor je ustavne suce izabrao u petak, a već u ponedjeljak se jedan od njih našao u neobičnoj situaciji. Odvjetnik Rajko Mlinarić je u ponedjeljak došao na Županijski sud u Zagrebu. Branio je jednog od optuženih u aferi Fimi media, Dražena Barišića. Barišić je optužen s Ivom Sanaderom, a u prvom postupku je čak priznao izvlačenje novca iz javnih tvrki. Možda i nova, buduća presuda, dođe na Ustavni sud. Ustavni stručnjaci kažu da se možda to čini dvojbeno, ali ipak je on postao sudac u trenutku prisege jučer.

- Nakon što položi prisegu, ne može više nikoga zastupati. Prisegom stupa na dužnost - rekao nam je Vladimir Šeks, tvorac prvog Ustava.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Njegovo mišljenje su nam potvrdili i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, ali i SDP-ovac Peđa Grbin.

Imenovanjem 10 novih sudaca u zadnji tren dogovorom HDZ-a i SDP-a je izbjegnuta ustavna kriza. Međutim, taj dogovor je isključio brojne stručnjake koji su se prijavili za Ustavni sud.

Zato je u sud ušao HDZ-ovac Davorin Mlakar koji se lažno predstavljao, a postoji i sumnja da je uzeo 210.000 eura u aferi Hypo. Novi mandat je dobila i Snježana Bagić, koja je priznala prepisivanje stručnog rada. Ingrid Antičević Marinović je prošla kao SDP-ov kandidat iako se bavila politikom, ne pravom i ne zna engleski.

Komentari (23)
  • Sporna je prodaja vaseg portala, tko je sve uključen, tko ga je prodavao, po kojoj cijeni i na kraju tko je stvarni kupac. Sve će to institucije ispitati.

    8. 6. 2016,   16:23
  • Gospodine vidite li tko širi kaos u Hrvatskoj, likovi koji su možebitnim kriminalnim radnjama prodavali Večernji list nekoliko puta. U interesu naroda to treba istražiti i narodu prenijeti tko su likovi koji proizvode kaos u Hrvatskoj, tko su stvarni vlasnici Večernjeg lista i 24 sata .

    8. 6. 2016,   16:28
  • Svaka čast izabrani su podobni,a ne sposobni.

    8. 6. 2016,   16:27