Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mnogi ožalošćeni roditelji žele pokopati mrtvorođeno dijete'

None Foto:

U pripremi je Pravilnik o ukopu fetusa odnosno nerođene djece, a tu vijest pozdravile su bolnice koje već godinama traže regulaciju zbrinjavanju novorođenčadi, ali i prolife udruga Betlehem

Iz Ministarstva zdravstva u srijedu je objavljeno da pripremaju Pravilnik za ukop fetusa, odnosno nerođene djece. Riječ je o problemu na koji su patolozi godinama upozoravali i tražili regulaciju za zbrinjavanje mrtvorođenčadi koji inače završavaju kao anatomski otpad ako se majka ili roditelji ne odluče za pokop, piše Večernji list

Pavlin Marko K. Glogović, utemeljitelj udruge Betlehem je u intervjuu za portal prolife.hr kazao kako ih je vijest o donošenju pravilnika jako razveselila. 

- Naš se apostolat za život već dvadeset punih godina zalaže za uvođenje ovog pravilnika kojim će se jasno odrediti kako postupati nakon smrti nerođenog djeteta, kakva je procedura za pogreb, što toliki ožalošćeni roditelji traže i očekuju. Vrlo je važno da najbliži, izgubivši dijete, mogu proći ozdravljujući proces emotivnog i duhovnog te duševnog oproštaja od djeteta kojega su s ljubavlju čekali a nije se rodilo - izjavio je.

- To žalovanje uključuje i mjesto na koje mogu doći, zapaliti svijeću, ostaviti cvijeće, pomoliti se, plakati, primiti utjehu vjere. Naša udruga Betlehem posjeduje grobnice za ukop nerođene djece u Zagrebu, Vinkovcima, Sisku, Gospiću i Šibeniku, a još se u nekoliko gradova čeka na podizanje istih - pojasnio je Glogovć.

'Roditelji su znaju javiti nakon nekoliko godina sa željom da pokopaju plod'

Prema prvim informacijama, Pravilnik će regulirati pokop mrtvorođene djece nakon 10. tjedna starosti, no Glogović kaže da nigdje nije izrijekom rečeno da se neće moći od bolnice tražiti i tjelešce djeteta i prije dobi od 10 tjedana. 

- Mislim da će roditelji moći zatražiti i tijelo te dobi, ta nije niti moguće točno u dan utvrditi dob. Također smatram da bi naša Crkva trebala o mogućnosti ukopa javno obavijestiti i razglasiti vjernicima, u oglasima, pismom, na informativnim mjestima u crkvama te na internetskim stranicama župa, službeno i široko. Postoji obred 'ukopa nekrštene djece' s kojim je svaki svećenik upoznat - istaknuo je pater Glogović. 

Kako piše Večernji list, roditelji se znaju vratiti sa željom da bi pokopali svoj plod i godinama nakon njegova gubitka.

Nedavno su tako u jednoj bolnici dobili upit žene koja je pobacila prije 47 godina. I ma kako grubo to izgleda na papiru, iz iste bolnice kažu nam da, 'kad se hladnjak napuni', ne mogu više čuvati ostatke kojih je i u ovom trenutku valjda 500'.

 

Komentari (3)
  • Pravilnik o zbrinjavanje medicinskog otpada postoji odavno.

    14. 2. 2019,   18:17