Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 46

Mnogi to ne znaju: Evo kako si možete povećati mirovinu!

Mnogi to ne znaju: Evo kako si možete povećati mirovinu!
1

U fondovima kategorije B ima više od 800 000 osiguranika u dobi od 15 do 40 godina kojima bi se prelazak u fondove kategorije A mogao više isplatiti s obzirom na vrijeme koje im je preostalo do mirovine

VIDEO

Izborom 'pravog' potportfelja fonda, odnosno A, B ili C modela štednje za buduću mirovinu, sami članovi fondova u drugom mirovinskom stupu mogu utjecati na to u koju će vrstu imovine njihov novac biti uložen, a time i na visinu prinosa, odnosno posredno i na visinu svoje buduće mirovine.

Ipak, većina onih koji su se tek zaposlili i kojima bi se to moglo isplatiti uopće ne razmišlja o tome. Štoviše, iako Regos svima koji se prvi put zaposle i postanu osiguranici na kućnu adresu šalje obavijest o tome da u roku od mjesec dana trebaju izabrati fond u kojem će štedjeti za mirovinu, tek 2 posto njih zaista to i učini. Iako i naknadno možemo mijenjati fond ili model štednje, većina osiguranika to, vjerojatno iz neznanja, ne učini.

Bez dodatne štednje nemojte računati na pristojnu mirovinu
Bez dodatne štednje nemojte računati na pristojnu mirovinu

Glavne razlike među fondovima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako i danas u fondovima kategorije B imamo više od 800 000 osiguranika u dobi od prvog zaposlenja (od 15 godina nadalje) do 40 godina starosti kojima bi se prelazak u fondove kategorije A mogao isplatiti i mogu ga podnijeti s obzirom na vrijeme koje im je preostalo do mirovine, dok je u fondovima kategorije A tek 6467 osiguranika. Većina onih kojima bi se takav model štednje mogao isplatiti ne zna i ne razmišlja o tome da bi bilo dobro ponešto naučiti o tome kako se portfelji razlikuju i što mogu donijeti te da i sami mogu utjecati na visinu svoje mirovine.

Različiti modeli štednje, odnosno fondovi kategorija A, B i C, uvedeni su 2014. godine s idejom da se na taj način mlađim osiguranicima omogući ulaganje u imovinu koja može nositi nešto veći rizik, ali dugoročno može donijeti veće prinose. Na isti se način starijim osiguranicima, koji imaju tek 5 do 10 godina do mirovine, osigurava ulaganje prvenstveno u imovinu koja jamči očuvanje vrijednosti onoga što su uštedjeli dotada, uz minimiziranje mogućnosti gubitka.

Osnovna je razlika među fondovima različitih kategorija u udjelu dionica, odnosno obveznica u koje mogu ulagati. Tako fond kategorije A može imati do 65 posto imovine uložene u domaće ili strane dionice, što uključuje i vrijednosne papire čiji su izdavači domaći ili inozemni investicijski fondovi te izvedenice. Takav je fond primjereniji mlađim osiguranicima koji do umirovljenja imaju više od 30 godina, pa mogu pristati i na moguće oscilacije u kretanju prinosa tijekom tog razdoblja uz pretpostavku da će prosječan prinos koji ostvare u konačnici biti viši.

Portfelj kategorije B može sadržavati do 40 posto imovine fonda u dionicama, investicijskim fondovima i izvedenicama, s tim da najmanje 50 posto neto imovine mora biti uloženo u vrijednosne papire i instrumente tržišta novca čiji je izdavatelj Hrvatska, druga država članica EU, kao i države članice OECD-a, koji se procjenjuju kao vrijednosni papiri s manjim rizikom ulaganja. Takav omjer portfelja pridonosi tomu da se minimizira mogući gubitak na dionicama i primjeren je osiguranicima u srednjoj dobi. Prema slovu zakona, obavezno se u taj portfelj prebacuju osiguranici kojima nedostaje 10 godina do mirovine. Ti osiguranici samostalno mogu izabrati i fond kategorije C, a ako to ne učine, 5 godina prije ostvarenja prava na mirovinu bit će prebačeni u taj fond slijedom zakona. Kako fondovi kategorije C ne mogu ulagati u dionice, glavna je intencija očuvanje vrijednosti imovine do isplate.

30-ak godina do mirovine? Birajte kategoriju A!

Kako mogućnost odabira različitih portfelja postoji od 2014. godine, ne možemo do kraja usporediti rezultate koji su u pojedinim potfondovima postignuti do sada, no mogu poslužiti kao ilustracija. Dok se u fondovima kategorije B, koji postoje još od 2002. godine, prosječan prinos kreće oko 5,55 posto, u fondovima kategorije A, koja dozvoljava veću dozu rizika kod ulaganja, kreće se oko 7,43 posto. Istodobno, fondovi kategorije C ostvarili su prinos od 5,96 posto. Ukratko, svakom mladom osiguraniku koji ima 30-ak godina do mirovine značajno bi se isplatilo ako veći dio toga vremena provede u fondu kategorije A te ostvari viši prinos. Krajnje pojednostavljeno: kad bi razlika u prinosima tijekom većeg razdoblja štednje iznosila oko 15 do 20 posto, to bi u konačnici moglo značiti i 15 do 20 posto višu mirovinu iz drugog stupa.

Neka drugi ne odlučuju umjesto vas

Upravo je zbog toga vrlo važno podsjetiti: Svaka mlada osoba koja se tek zaposlila u roku od mjesec dana trebala bi otići do bilo koje poslovnice Fine (ne nužno prema mjestu stanovanja) te na šalteru Regosa u Fini izabrati obvezni mirovinski fond u kojem će štedjeti te donijeti odluku o A, B ili C modelu štednje. Za to vam je dovoljna osobna iskaznica ili drugi dokument koji sadrži osnovne podatke, podatak o OIB-u te pet minuta vremena, s tim da osobi na šalteru treba reći koji ste fond izabrali te koji portfelj - A, B ili C - u tom fondu želite odabrati.

Ako to ne učinite sami, Regos će vas rasporediti u jedan od fondova koji posluju na tržištu, ali u fond kategorije A. Kako trenutno na tržištu djeluju četiri obavezna mirovinska fonda, AZ, Raiffeisen, Erste i PBZ-CO, na kućnu adresu stići će vam obavijest o tome da imate račun u jednome od tih fondova te da se dio vašeg doprinosa za mirovinu ubuduće slijeva na taj račun prema modelu štednje kategorije A.

Dobra je vijest da i tada možete preuzeti stvari u svoje ruke i promijeniti fond ili samo model štednje tako da u istom fondu izaberete potportfelj B. Ako mijenjate fond, važno je znati da se u prve tri godine članstva plaća naknada za izlazak, dok je promjena kategorije A, B ili C besplatna. Pritom se iz fonda u fond možete preseliti već nakon 14 dana od učlanjenja, dok model štednje možete mijenjati samo jednom godišnje, i to isključivo u mjesecu rođenja. Time se nastojalo izbjeći prečesto 'seljenje' neodlučnih članova. Procedura je vrlo jednostavna zato uzmite stvari u svoje ruke neka drugi ne odlučuju umjesto vas.

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus.
Šefovima uplata u fond isplativija od povećanja plaće
Šefovima uplata u fond isplativija od povećanja plaće
Želite nagraditi zaposlenike? Ovo je najbolji način
Želite nagraditi zaposlenike? Ovo je najbolji način
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji