Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mnogi u Hrvatskoj gladuju kako bi svojoj djeci platili školovanje

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Gotovo 300.000 djece u našoj zemlji živi u siromaštvu i često nemaju ni osnovne životne potrepštine

Nije važno samo pitati se koliko ima djece, nego treba pitati i kako su ta djeca, upozorili su Ivica Rubil, Paul Stubbs i Siniša Zrinščak s Ekonomskog instituta u radu pod nazivom “Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj”.

Siromašna kućanstva s djecom procjenjuju da bi im trebalo barem 80 posto više novca po članu obitelji kako bi mogli zadovoljiti osnovne potrebe. Naime, od 200 do 300 tisuća djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu, prema različitim procjenama i kriterijima. Ta djeca nemaju osnovne potrepštine, a otežano im je i obrazovanje. 

ŽIVOTNE VJEŠTINE Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

- U istraživanjima čimbenika povezanih sa siromaštvom, zaposlenost odraslih članova obitelji pokazuje se kao ključan čimbenik, a obrazovanje je ključna odrednica zaposlenosti.

Obrazovanje ima i druge važne učinke za pojedince, osim materijalnih. Obrazovanije osobe su u prosjeku zdravije, a kontrola nad vlastitim životom je značajan čimbenik razine stresa, koji loše utječe na zdravlje - rekao je dr. Rubil.

U istraživanju se navodi da je svaki peti član (21,3%) siromašnih obitelji izjavio kako je barem jedan član kućanstva u zadnjih mjesec dana išao gladan na spavanje. Najčešće je to bio jedan od roditelja kako bi zadovoljio potrebe djece. Povremeno gladovanje roditelja češće je u gradovima nego u selima. 

Duško Jaramaz/PIXSELL ODBIJENICE 5 DO 12 Šok! Učitelji u 14 škola u petak doznali da su ostali bez posla...

- Činjenica je da siromašna djeca već u predškolskoj i osnovnoškolskoj dobi imaju problema. Roditelji im često ne mogu priuštiti osnovne potrepštine za školu niti izvanškolske sadržaje. Kad takva djeca zbog siromaštva izgube korak s ostalom djecom ili ne iskoriste do kraja svoj potencijal, kasnije to teško nadoknađuju - rekao je dr. Rubil i dodao kako imućnija djeca mogu lakše uspjeti. 
- Istina je da bolje materijalno stanje obitelji olakšava stjecanje fakultetskog obrazovanja. Imućniji roditelji mogu djeci priuštiti više izvanškolskih aktivnosti, kao i sadržaje veće kvalitete. To u prosjeku povećava šanse upisa na fakultet, ali i uspjeh na istom - objasnio je dr. Rubil.

Tema: Hrvatska

Komentari (10)
  • al nisu rekli na pocetku da je skolovanje mukte i da ce svko rodena beba dobit po 5000 dolara do punoljetosti.sto sad ne valja pa zar nije upaljeno svjetlo,mrak je bio uzas kazu

    12. 9. 2019,   22:29
  • Kad bi se uštedilo na glupostima svako dijete u državi bi moglo imati besplatan gablec u školi ili barem oni iz obitelji čiji je prihod ispod određene razine.

    12. 9. 2019,   22:26
  • To se, po novome, zove škola za život.

    12. 9. 2019,   22:57