Obavijesti

News

Komentari 786

'Mnogima je upitno kako iza presude biti Srbin u Hrvatskoj'

'Mnogima je upitno kako iza presude biti Srbin u Hrvatskoj'
1

Pupovac je rekao kako je nakon presude generalima u petak bilo drugačije biti Srbin u Hrvatskoj i biti Hrvat u Hrvatskoj. Ocijenio je da je i državni vrh pretjerao u izjavama

VIDEO

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da je nakon presude u petak bilo drugačije biti Srbin u Hrvatskoj i biti Hrvat u Hrvatskoj.

- Ono što je stvoreno je porušeno, ali ono što je trebalo biti stvoreno i ono što smo odlučili stvarati, stvarat će se u manje povoljnom kontekstu, s brojnim pitanjima. I u tom smislu je za mnoge ljude upitno kako, na koji način biti Srbin u Hrvatskoj nakon presude - rekao je.

Osvrnuo se i na ponašanje hrvatskog državnog vrha nakon presude, posebno na ponašanje predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića.

- Obojica su spominjali činjenicu da su zločini počinjeni, činjenicu da ti zločini nisu kažnjeni. Međutim ti dijelovi njihovih izjava prikriveni su drugim izjavama, drugim gestama, posebno u izjavama predsjednika Josipovića. Nije pronađena mjera državnog vrha, posebice pojedinih segmenata državnog vrha kako se odnositi prema ovome i kako se ne oduprijeti raspoloženju koje je stvarano kroz medije, rekao je Pupovac u intervjuu za B92.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako je suditi po tome kako su sudili dosad sudovi u Hrvatskoj, onda nema mnogo razloga za optimizam. Postoji mogućnost da se za Oluju, za koju dosad nije izrečena nijedna presuda, počnu izricati presude, ali prema onima kojima je netko drugi napunio glavu i napunio oružje, ali ti su zavrijedili mnogo više da ih se abolira od onih koji su im punili glavu i dali oružje u ruke. Govori se o potrebi sankcioniranja, ali hoće li je biti ovisi o onome što će napraviti međunarodna zajednica, rekao je Pupovac na pitanje vidi li želju hrvatskih sudova da kazne nekoga za zločine u ratu.

Mišljenja je da međudržavni susret na visokoj razini ne bi mogao pridonijeti smirivanju napetosti između Srbije i Hrvatske.

- Sadašnje okolnosti ne idu u prilog razmišljanju o tom susretu. Sadašnje ozračje i osjećaji koji su stvoreni na jednoj i na drugoj strani takvi su da bi susret mogao uroditi bilo kojom značajnijom porukom ili značajnijim rezultatom, rekao je Pupovac po kojem su politike dviju država danas udaljenije nego su bile jučer.

'Vrijeme je da se okrenemo onome što nije pobijeno u optužnici'

Za dnevnik.hr Pupovac je rekao kako je prošao trenutak slavljenja odluke, te da je došao trenutak da se okrenemo onome što stoji u optužnici, a što nije pobijeno. 

- Sasvim je sigurno da se ne može praviti da je nevažno kako Srbi doživljavaju tu presudu i ne može se reći da je nebitno što Srbi misle ili govore o tome, rekao je i dodao kako Hrvatska nakon presude ima dodanu vrijednost i da je to njezino naslijeđe.

'Gotovinin poziv sigurno ima značaj za Srbe koji se žele vratiti'

Da je poziv generala Gotovine došao prije 10, 15 godina ili 1995. godine bio bi 'jači' od političkih poziva Srbima, ali za sve one koji se žele vratiti u Hrvatsku ta poruka sigurno ima značaj, rekao je Milorad Pupovac u Dnevniku 3 HRT-a. 

- Nisam se bavio dočekom generala, bio sam u Saboru i obavljao svoje dužnosti. Ono o čemu sam tada razmišljao bilo je pitanje što nakon ovoga - rekao je. 

Na pitanje je li za njega Oluja legitimna akcija Pupovac odgovara: 

- Sa stajališta uspostave mira i teritorijalne cjelovitosti ne može biti sporna, no sa stajališta progona stanovništa, ubojstava ljudi i sprečavanja povratka, to baca tamu na one koji su imali moć na tom području, a nisu ništa učinili da to spriječe. Ja ne kažem da je trebalo okriviti tu dvojicu ljudi, ali netko je zločine počinio i to predstavlja problem - rekao je.  



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 786
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS