Obavijesti

News

Komentari 45

Moćni bankar i bivši rudar ima milijarde, a želi hrvatski kulen

Moćni bankar i bivši rudar ima milijarde, a želi hrvatski kulen

Jiang Jianquing u bankarstvu je 37 godina, vrijedi za jednog od moćnih bankara specijaliziranih za krizne situacije. Jianga i njegovu delegaciju u ponedjeljak popodne ugostili su u Kulmerovim dvorima

VIDEO

Kineski ulagači i prije su htjeli ući kao suvlasnici u Agrokor, ali Ivica Todorić donedavno je odbijao tu mogućnost.

Sad je ulazak kineskoga kapitala izgledniji, a to se uklapa u njihovu strategiju širenja u središnju i jugoistočnu Europu.

Objašnjava nam to sugovornik upućen u neobični sastanak jake bankarske kineske delegacije koju je predvodio jedan od najmoćnijih svjetskih bankara - Jiang Jianquing (63). Jianquinga i njegovu veliku delegaciju u ponedjeljak popodne ugostili su u Kulmerovim dvorima, obiteljskom dvorcu obitelji Todorić u zagrebačkim Šestinama.

Moćni kineski bankar do jesenas je vodio ICBC, državnu kinesku banku, koja je druga najveća u svijetu po imovini. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) jedna je od četiri državne kineske banke s golemim kapitalom i utjecajem.

Knežević doveo Kineze

Nakon 17 godina Jianquing se umirovio s mjesta čelnog čovjeka banke, ali samo da bi preuzo posebni fond te banke, koji na raspolaganju ima nevjerojatnih deset milijardi eura za ulaganje u središnju i jugoistočnu Europu. Hrvatska je jedna od 16 zemalja u koje bi se novac trebao sliti iz novoosnovanog fonda.

Zato se Jianquing sastao i s ministrom financija Zdravkom Marićem. Kineski bankari nisu davali nikakve izjave, a danas su otputovali dalje: u Češku.

Ivica Todorić trenutačno je u teškim pregovorima i s ruskom državnom bankom Sberbank, koja sa svojom podružnicom drži gotovo 1,4 milijarde Agrokorova duga. Ulazak “svježih” investitora zato bi mu pomoglo spasiti poslovno carstvo, koje su zagušile visoke kamate na kredite koji su uzimani za širenje poslovanja.

Glavni inicijator i posrednik u dolasku kineske delegacije u Hrvatsku je Ratko Knežević, crnogorski biznismen i bivši političar, koji je kod nas poznat jer je otvorio “duhanski rat” sa Stankom Subotićem Canetom.

Knežević je sad samostalni konzultant, živio je u Londonu, a četiri mjeseca proveo je u Kini u razgovorima s predstavnicima ulagača. Knežević nam kaže da ne zna hoće li Kinezi postati suvlasnici Agrokora, ali zna što su im ciljevi.

Hrana za kinesko tržište

- Došli su u Hrvatsku pronaći svoje ‘mete’, a jedna od njih je Agrokor. Žele ulagati u proizvodnju hrane, koju bi izvozili u Kinu. Možete misliti što bi značilo za hrvatsku proizvodnju otvaranje kineskog tržišta za vodu, kulen, vino, meso i ostale poljoprivredne proizvode - objašnjava Knežević kinesku strategiju.

Todorić je delegaciji pokazao film o Agrokoru u čijem sastavu je 70-ak tvrtki koje godišnje ostvaruju 50 milijardi kuna prihoda. Navodno su Agrokor posjetili i južnokorejski investitori. No dok konkretniji pregovori s novim ulagačima tek trebaju doći, Agrokor mora hitno pribaviti novac za tekuće poslovanje kako bi uredno podmirivao svoje obveze i prema dobavljačima i za kamate bankama.

ICBC EARNS

Pritisak Sberbanka

Do kraja ove godine mora plaćati kamate, a tek od sljedeće kreću otplate milijarde kuna glavnice koje dospijevaju.

Osim s ruskim Sberbankom, doznajemo da Todorić i dalje pregovara sa zapadnim bankama o zajedničkom kreditu od 900 milijuna eura. Lome se koplja na visini kamate i o tom kreditu ovisi hoće li Sberbank i dalje ostati najutjecajniji Agrokorov vjerovnik, koji određuje sudbinu cijele kompanije.

Sberbank i Todorić pregovaraju o planu za likvidnost, odnosno o tome kako osigurati redovito podmirenje svih obveza. Ugledna rejting agencija Moody’s upozorila je da, iako Agrokorove tvrke dobro stoje, svu dobit moraju dati za otplatu kamata. Agrokor se prije zajma od Sberbanka zaduživao nepovoljno, s kamatama od oko 10 posto. Iako je moguće potpisivanje ugovora bilo najavljeno za jučer, do zaključenja broja nije bilo informacija jesu li pregovori završili.

Svakako da taj plan, koji bi trebao biti na snazi tri mjeseca, uključuje manju kontrolu obitelji Todorić nad koncernom, a zauzvrat bi Sberbank osigurao nove kredite.

Tko će sve morati otići?

Uz kamate, još nije jasno koju će dodatnu cijenu morati platiti Todorić za dogovor sa Sberbankom. Neslužbene informacije su da je Sberbank zatražio promjenu menadžmenta u Agrokoru, ali ako je to točno, nije jasno hoće li nastradati samo oni zaduženi za financije ili i sam Todorić. Kako doznajemo, u tvrtki se priča da se Ivica Todorić ne planira povući iz upravljanja koncernom koji je stvorio. Ipak, svakako će ljudi koje izabere banka biti dio uprave. Također, iako iz Sberbanka kažu da su spremni pomoći daljnje poslovanje Agrokora, a nisu zainteresirani za preuzimanje tvrtke, svakako bi restrukturiranje uključivalo zamjenu duga za udjele u kompanijama.

Koliko i s kojim banakama, još nije poznato. Teško da bi Todorić pristao na to da padne na manjinski udio u Agrokoru te da ne može pregovarati s potencijalnim budućim ulagačima.

Izvršni direktor Sberbanka Herman Gref jučer je u Moskvi rekao novinarima kako čine sve da bi poduprli hrvatski koncern.

- Ne želimo upravljati maloprodajom u istočnoj Europi. Kao najveći kreditor učinit ćemo sve što je moguće da bismo poduprli Agrokor - rekao je Gref.

Dobavljači ne žele otpis

Agrokogrov maloprodajni lanac u Hrvatskoj je Konzum, preuzeli su i slovenski Mercator, a u Srbiji posluje i lanac Idea. Onaj tko bi to preuzeo bio bi lider u maloprodaji u ovoj regiji.

Sberbank, koji sad ima prednost i vuče konce u Agrokoru, posebno je zabrinuo i sve dobavljače koncerna Agrokor. Maksim Poletajev iz Sberbanka najavio je da bi se dugovi kroz restrukturiranje mogli smanjiti i “razgovorom s dobavljačima”.

To je diglo na noge više od 2000 dobavljača koji su svoje proizvode plasirali kroz Konzum ili dobavljali robu za druge Agrokorove tvrtke.

Dobavljačima Agrokor, prema zadnjim financijskim izvješćima, duguje više od 16 milijardi kuna, ali neslužbeno iz tvrtke uvjeravaju da je realni dug i četiri puta manji. U svakom slučaju, smanjenje duga prema dobavljačima koje su najavili iz Sberbanka znači da bi se oni morali odreći dijela svog novca koji im duguje Agrokor. 20 najvećih dobavljača zato se jučer sastalo s potpredsjednicom Vlade za gospodarstvo Martinom Dalić.

Kako će pomoći Vlada?

Dobavljače predvode Dukat, Podravka, Kraš, Franck i Vindija.

Kako nam je rekao jedan od predstavnika tih tvrtki, oni su zabrinuti za svojih 15.000 radnika jer bi svaki otpis dugova bio udar i na njihovo poslovanje.

- Ionako nam je Agrokor plaćao izvan rokova, imali smo razumijevanja, ali najveći problem je njihov opstanak. Nas su isključili iz pregovora i glavnu riječ vode banke - kaže sugovornik iz jedne od tih tvrtki.

Nakon sastanka dobavljači su izjavili kako očekuju od Vlada da čim prije izađe s modelom restrukturiranja Agrokora.

Pregovori

Jiang Jianquing zanima se za financijske krize

Jiang Jianquing, s kojim se sastao Todorić, ima iznimno zanimljivu biografiju. U bankarskom je biznisu četiri desetljeća.

Kao mladić Jiang Jianqing je, kao milijuni njegovih sunarodnjaka u vrijeme Maove kulturne revolucije, morao napustiti grad i otići na selo učiti od seljaka. Nakon posla na farmi postao je učitelj i predavao sve, od matematike do glazbe. Nakon toga radio je i u rudniku ugljena.

- Sve su to vrijedna iskustva koja su mi pomogla da bolje upoznam kinesko društvo - istaknuo je, a prenosi Bloomberg.

Navodno je i Todoriću na večeri rekao da mu je drago što je to prošao, ali da nikad isto iskustvo ne bi poželio svojoj djeci.

Bankarsku karijeru počeo je 1979. kao računovođa u Narodnoj banci Kine.

Do 1993. postao je zamjenik voditelja šangajske podružnice ICBC-a, a za nekoliko godina vodio je Banku Šangaja. U ICBC vratio se 1997., i to na čelnu poziciju šangajske podružnice, a dvije godine kasnije postao je potpredsjednik cijele institucije. Odupro se političkim pritiscima i otpustio sav neadekvatan kadar. Na čelo ICBC-a došao je 2000., kad je banka grcala u dugovima toliko da joj je trebala pomoć vlade.

Pod njegovim vodstvom sve se okrenulo. Specijalizirao se za financijske krize, o kojima je napisao knjige i brojne znanstvene članke. Za bankare ima malu plaću: 555.000 kuna godišnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa