Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moćni Fedor: Putin je naoružao robota, želio bi da nauči pucati

Rusija tvrdi kako nema rizika dok Putinova vojska robota trenira pucanje iz vatrenog oružja. Naime Fedor, ruski robot sprema se za odlazak u svemir 2021. godine...

Objavljen je video na kojem naoružani robot FEDOR kreće u akciju, potpredsjednik ruske vlade Dmitryi Rogozin inzistira na obuci robota kako bi naučili pucati i time poboljšali svoje motoričke sposobnosti te sposobnosti za donošenje odluka.

Mirror online, prošlog je prosinca izvijestio kako su roboti, poznati kao FEDOR ( Final Experimental Demonstration Object Research) konstruirani kako bi mogli istraživati svemir. Vladimir Putin tada je izjavio kako se nada da će, pomoću robota Rusija uspješno kolonizirati Mjesec. Sada doznajmo kako robot koji nalikuje na čovjeka jer ima glavu, dvije ruke i dvije noge počinje vježbati s oružjem kao dio njegova osnovnog treninga. 

Foto: BrightSide/Screenshot

Nakon što je snimka robota kako treniraju izašla u javnost, vlada je opovrgnula presumpciju da stvaraju "terminatora". Njegovi stvoritelji tvrde da ih uče pucati i koristiti vatreno oružje kako bi/ s namjerom  da im se poboljšaju motoričke sposobnosti te kako ni im se poboljšala sposobnost za donošenje odluka. Uz snimku objavljena je poruka: "Ruski borbeni roboti- momci sa željeznom naravi". Snimka također objavljuje vozila robota kako pucaju po metama, ali vjeruje se kako se njima upravlja na daljinsko upravljanje.

 Fedor je visok oko 183 centimetra, a  može težiti do 160 kilograma, ovisno o dodatnoj opremi, sposoban je podići i do 20 kilograma dodatnog tereta. Fedor može puzati, ustati nakon pada ući i izaći iz auta, koristiti se alatom, raditi sklekove i mnoge druge stvari.

Foto: BrightSide/Screenshot

-Fedorove sposobnosti jednake su kao i čovjekove, a u nekim slučajevima ih slučajevima čak i nadilaze, rekao je Sergei Khurs, voditelj projekta za robotiku.

Fedoru je određen odlazak u svemir 2021. te će biti zamjena za astronaute koji trenutno održavaju Međunarodnu svemirsku postaju. U planu je još da Fedor nauči koristit set ključeva i raznih alata, zamijeniti žarulju te voziti auto.

Foto: BrightSide/Screenshot

Ruski zamjenik premijera Rogozin izjavio je kako snimka obuke vojske robota pokazuje da njihov robot uspješno puca iz obje ruke: 'Ne stvaramo terminatora, ali umjetna inteligencija koju Fedor posjeduje će biti od velike važnosti zbog njezine praktičnosti u različitim područjima. Fedor može raditi na uvjetima na Mjesecu, jer podnosi ekstremne temperature na Mjesecu, naime temperatura na Mjesecu može biti od -160 °C sve do + 120 °C.

-Ove stvari u svemiru funkcioniraju bez svemirskog odjela, mogu normalno raditi ne samo unutar vozila već i izvan njega. Ta se stvar zove Fedor, rekao je Rogozin i dodao kako je rat u Siriji Rusima pokazao važnost robota u teškim uvjetima. Obećao je kako će Fedor ostvariti svoj potencijal u svemiru za pet godina.

VIDEO OBUKE MOŽETE POGLEDATI OVDJE:

Komentari (25)
  • majke mi ako ne hoda isto ko i ja kod zadnjeg Martinja...

    18. 4. 2017,   08:49
  • Zar nam Rusi žele reči da u svemiru ipak postoje živa bića, u koja bi taj robot trebao pucati tjekom pregovora s njima?

    18. 4. 2017,   07:32
  • Svatko tko nema percepciju razlikovanja ruske i američke tehnologije neka usporedi ovo sa onim što rade u Boston dynamics-u.Sve će mu biti jasno.

    18. 4. 2017,   08:12