Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mogli su poginuti: Pirotehničar kirurg vadio je granatu iz noge

None Foto: Facebook 4

OPASNA OPERACIJA: Ukrajinskog liječnika Bogdana Kučera ljudi slave kao heroja jer je iz noge vojnika (23) izvadio granatu koja je mogla eksplodirati

Svi na operaciji su nosili pancirke i kacige da bi se donekle zaštitili. Čak je i pacijent Dmitrij imao štit na drugoj nozi da ga zaštiti ako granata ipak eksplodira, opisao je jednu od svojih najsloženijih operacija liječnik Igor Palij iz ukrajinske 61. vojne mobilne bolnice.

Foto: Promo

Prije više od desetak dana u ukrajinskom gradu Mariupolju hitna pomoć k liječniku je dovezla ranjenog vojnika Dmitrija. Ozlijeđen je u napadu proruskih snaga dok je branio položaj. Od svih ispaljenih metaka i projektila do njega je doletjela ispaljena granata i zabila mu se u lijevu nogu. Nasreću, nije eksplodirala, no ostala je zaglavljena. U pomoć su mu priskočili ostali vojnici te su ga pomogli transportirati do vojne bolnice. Ondje su mu nogu snimili rendgenom pa su vidjeli da mu je kost natkoljenice ostala smrskana, a granata zapela pored nje.

- Ova operacija bila je jedinstvena jer smo je morali izvesti uz pomoć pirotehničara. Projektil bacača granata AGS-17, poznat kao Plamya, nije eksplodirao. Postojala je opasnost od detonacije te smo morali biti izrazito oprezni - rekao je ukrajinskim medijima i vojnoj televiziji glavni kirurg Bogdan Kučera.

Foto: Promo

Tijekom operacije broj osoblja u sali sveli su na minimum. Nakon što su izvadili granatu, predali su je pirotehničarima. Stanje vojnika liječnici su opisali kao zadovoljavajuće. A Dmitrij je rekao kako se planira vratiti na bojište nakon potpunog oporavka. Iako ne zna koliko bi to uopće moglo potrajati, kaže, na ratištu su mu braća blizanci te ih ne želi nikako ostaviti.

- Ovaj vojnik imao je jako puno sreće, a liječnici puno sreće što su uspjeli izvesti ovakvu operaciju - kratko je rekao Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Foto: Promo

Prema dostupnim fotografijama i podacima o pacijentu nije mogao puno više komentirati, no zaključio je da je takva operacija jedinstvena.

- Teoretski, granata će eksplodirati kad njezina glava udari o nešto. Ovaj put bilo je to meko tkivo i navjerojatnije to nije bilo dovoljno da je aktivira. Takvih slučajeva je bilo gdje su granate vadili i iz zemlje. Da su baš udarili tijekom operacije u nju, i ona je mogla eksplodirati - kazao je Zovak.
Inače, zadnji slučaj s oružjem 2013. imali su zagrebački liječnici Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Ondje su radnici na krovu našli zaostali zvončić, dio kasetne bombe koja je ondje pala 1995. Dok su ga pirotehničari pokušali uništiti, desetak metara dalje liječnici su operirali djecu.     

Komentari (8)
  • Naslov je egzemplar pismenosti na 24

    24. 8. 2017,   08:55
  • kaj liku u bolnici lagana erekcija?!

    24. 8. 2017,   11:44
  • jesu to neke nove minijaturne granate kad se mogu zaglaviti u nogi? ovo je prvi put da čujem da nekome vade neeksplodiranu granatu iz ekstremiteta...

    24. 8. 2017,   10:21
Message