Obavijesti

News

Komentari 8

Mogli su poginuti: Pirotehničar kirurg vadio je granatu iz noge

Mogli su poginuti: Pirotehničar kirurg vadio je granatu iz noge
4

OPASNA OPERACIJA: Ukrajinskog liječnika Bogdana Kučera ljudi slave kao heroja jer je iz noge vojnika (23) izvadio granatu koja je mogla eksplodirati

VIDEO

Svi na operaciji su nosili pancirke i kacige da bi se donekle zaštitili. Čak je i pacijent Dmitrij imao štit na drugoj nozi da ga zaštiti ako granata ipak eksplodira, opisao je jednu od svojih najsloženijih operacija liječnik Igor Palij iz ukrajinske 61. vojne mobilne bolnice.

Prije više od desetak dana u ukrajinskom gradu Mariupolju hitna pomoć k liječniku je dovezla ranjenog vojnika Dmitrija. Ozlijeđen je u napadu proruskih snaga dok je branio položaj. Od svih ispaljenih metaka i projektila do njega je doletjela ispaljena granata i zabila mu se u lijevu nogu. Nasreću, nije eksplodirala, no ostala je zaglavljena. U pomoć su mu priskočili ostali vojnici te su ga pomogli transportirati do vojne bolnice. Ondje su mu nogu snimili rendgenom pa su vidjeli da mu je kost natkoljenice ostala smrskana, a granata zapela pored nje.

- Ova operacija bila je jedinstvena jer smo je morali izvesti uz pomoć pirotehničara. Projektil bacača granata AGS-17, poznat kao Plamya, nije eksplodirao. Postojala je opasnost od detonacije te smo morali biti izrazito oprezni - rekao je ukrajinskim medijima i vojnoj televiziji glavni kirurg Bogdan Kučera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom operacije broj osoblja u sali sveli su na minimum. Nakon što su izvadili granatu, predali su je pirotehničarima. Stanje vojnika liječnici su opisali kao zadovoljavajuće. A Dmitrij je rekao kako se planira vratiti na bojište nakon potpunog oporavka. Iako ne zna koliko bi to uopće moglo potrajati, kaže, na ratištu su mu braća blizanci te ih ne želi nikako ostaviti.

- Ovaj vojnik imao je jako puno sreće, a liječnici puno sreće što su uspjeli izvesti ovakvu operaciju - kratko je rekao Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Prema dostupnim fotografijama i podacima o pacijentu nije mogao puno više komentirati, no zaključio je da je takva operacija jedinstvena.

- Teoretski, granata će eksplodirati kad njezina glava udari o nešto. Ovaj put bilo je to meko tkivo i navjerojatnije to nije bilo dovoljno da je aktivira. Takvih slučajeva je bilo gdje su granate vadili i iz zemlje. Da su baš udarili tijekom operacije u nju, i ona je mogla eksplodirati - kazao je Zovak.
Inače, zadnji slučaj s oružjem 2013. imali su zagrebački liječnici Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Ondje su radnici na krovu našli zaostali zvončić, dio kasetne bombe koja je ondje pala 1995. Dok su ga pirotehničari pokušali uništiti, desetak metara dalje liječnici su operirali djecu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović