Obavijesti

News

Komentari 146

Moguća nabava novih borbenih aviona: Osnovali povjerenstvo

Moguća nabava novih borbenih aviona: Osnovali povjerenstvo
1

Umirovljeni zapovjednik HRZ-a i PZO-a general pukovnik Josip Čuletić rekao da je ministar obrane osnovao savjetodavno tijelo vezano uz stanje i perspektive borbenih zrakoplova

VIDEO

Umirovljeni zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general pukovnik Josip Čuletić rekao je u nedjelju za HRT da je ministar obrane osnovao savjetodavno tijelo vezano uz stanje i perspektive borbenih zrakoplova HRZ-a i PZO-a i koje bi trebalo dati mišljenje o mogućoj nabavi novih zrakoplova.  

Čuletić, koji je predsjednik tog povjerenstva, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a da je vrijeme MIG-ova 21 prošlo i da se Hrvatska mora pripremiti za zrakoplove novije generacije. 

To savjetodavno povjerenstvo osnovano je 5. svibnja, a članovi su mu general bojnici Josip Štimac i Vlado Bagarić. Kako je rečeno u Ministarstvu obrane, po potrebi u to tijelo mogu biti uključeni i drugi stručnjaci.

General Čuletić rekao je da će zagovarati kupnju novih borbenih zrakoplova, jer je doba MiG-ova 21 prošlo. Ovo što sada imamo može trajati još nekoliko godina, odgovorio je Čuletić dodavši da se Hrvatska treba pripremiti za novi zrakoplov koji bi trebao biti novije generacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potvrdio je da Ministarstvo obrane ima nekoliko neobvezujućih ponuda svjetskih proizvođača borbenih zrakoplova. Čuletić je ocijenio da se do sada cijela kampanja "svodila na razini informacija", a da sada treba ozbiljno pristupiti ovom problemu.

Naglasio je da ministar obrane Josip Buljević u svom mandatu treba donijeti nekoliko teških odluka, a jedna od najtežih je i odluka o novom borbenom zrakoplovu.

Da bi mogao donijeti pozitivnu ili negativnu odluku, on mora imati odgovor na nekoliko važnih pitanja. To su međunarodno-pravna s obzirom na naše članstvo u NATO-savezu, zatim ustavno-pravna te strategijsko-doktrinarna, koja proizlazi iz doktrine uporabe naših Oružanih snaga, te gospodarska i financijska pitanja, rekao je general Čuletić.  Stoga je, dodao je, ministar i osnovao ovo povjerenstvo. 

Nije želio govoriti o zrakoplovima koji se spominju u medijima kao mogući novi borbeni zrakoplovi koji bi zamijenili naše MiG-ove 21, a koji su u uporabi u HRZ-u još od Domovinskog rata rekavši da će ta odluka biti zadnja faza njihovog rada.

To će svakako biti i politička odluka, istaknuo je Čuletić dodavši da se moramo osloniti i na naše partnere u NATO-u. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu