Obavijesti

News

Komentari 13

'Požar u Amazoniji mogao bi nas natjerati na brigu o prirodi'

'Požar u Amazoniji mogao bi nas natjerati na brigu o prirodi'
11

KATASTROFA Ugledna poduzetnica iz Sao Paola zgrožena je požarima u svojoj zemlji. Za 24sata objasnila je kako se uništava Amazona

VIDEO

Vrlo je teško naći pouzdani izvor kako bismo doista shvatili što se zapravo događa. Osobno, ne volim našeg predsjednika Jaira Bolsonara kao ni njegove stavove u vezi bilo čega.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:28

Zahvaljujući određenim tekstovima koje sam proučila i istraživanju koje sam provela, pokušat ću biti objektivna govoreći o ovoj temi. Postoji nekoliko uzroka požara u našim šumama. Tu su sušna razdoblja kojima je globalno zatopljenje dodatno pridonijelo, ali postoji i problem ljudskog faktora, odnosno masovnog krčenja ove šume zbog uzgoja stoke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove su godine opožarena područja znatno veća nego prošle godine, međutim, u prošlosti smo imali puno gorih požara od ovogodišnjeg. Što je učinilo razliku i zašto baš ove godine svi pričaju o tome te se cijeli svijet uključio u ovu temu?

Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas

Velika razlike ovog je puta, po meni, u stavu predsjednika Bolsonara i Vlade. Ponaša se indiferentno prema požarima i nestajanju šuma, kao da ga nije briga, kao da u svemu ne vidi neki prevelik problem. Osim toga, ugasio je neke javne agencije zadužene za rješavanje ovog problema te je otpustio brojne ljude iz agencija za zaštitu okoliša koji su ga kritizirali.

Pokretanje videa...

01:12

Na posljetku, splet pogrešnih odluka i njegovih nezamislivih stavova doveli su do svega tog nemira oko Amazone. Rekla bih da cijeli problem zapravo nije nastao zbog stavova našeg predsjednika, ali bi u budućnosti u okolišu mogle nastati gadne stvari ako on te svoje stavove ne promijeni. U Brazilu se ovih dana vode vatrene rasprave o ovoj temi, ali na kraju se sve svede na politiku. Nitko nije u stanju misliti samo na Amazonu i problem nestajanja šuma, svi se na kraju koncentriraju na obranu ili napadanje Vlade.

An aerial view of forest fire of the Amazon taken with a drone is seen from an Indigenous territory in the state of Mato Grosso

Nadam se da će ovaj problem promijeniti način na koji se ljudi u Brazilu odnose prema prirodi. Inače ih nije previše briga budući da ekološki problemi do sada nisu utjecali na njihove konkretne živote. To je stvar kulture, bit će teško promijeniti njihovo razmišljanje.

Snake is seen while a tract of Amazon jungle after a fire while as it is being cleared by loggers and farmers in Porto Velho

Inače, kolovoz je obilježen zabrinutošću svjetske javnosti zbog požara u Amazoni, koju s razlogom zovu i ‘pluća svijeta’ a brojni znanstvenici upozoravaju na globalne klimatske posljedice koje bi mogli izazvati budući da je izgorjela površina veličine 72.000 nogometnih igrališta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.