Obavijesti

News

Komentari 25

'Moja supruga je zarobljena u tijelu. Nekad joj krenu suze...'

'Moja supruga  je zarobljena u tijelu. Nekad joj krenu suze...'
19

Lani u ožujku Koprivničanka Tanja Tisaj (45) pala je s bicikla i ozlijedila mozak. Od tada je u komi, a nedavno su joj u KB Dubrava ugradili elektrodu u mozak. Nadaju se da će se probuditi...

VIDEO

Neurostimulator funkcionira tako da u mozak ugradimo elektrodu, a zatim kroz nju puštamo struju koja stimulira to moždano područje, odnosno centar za buđenje. Tanju sam operirao prije par dana i operacija je trajala tri sata. Operacija je uspješno prošla i bez ikakvih komplikacija. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti rezultate – objašnjava neurokirurg prof.dr. Darko Chudy u zagrebačkoj KB Dubrava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

Stimuliraju je strujom svaka tri sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tanju strujom stimuliraju tijekom dana svaka tri sata po pola sata. Tretman je započeo baš u trenutku našeg posjeta i žena koja je ležala bez svijesti uspjela je otvoriti oči.

- To pokazuje da je elektroda postavljena dobro i na pravom mjestu. Sve ostalo vidjet ćemo tijekom vremena – nastavlja prof. Chudy koji kaže da su rezultati individualni te kod nekih ljudi bude značajnijih pomaka već nakon mjesec ili dva, dok kod drugih prođe i godinu dana.

Riječ je o eksperimentalnoj operaciji, a Tanja je 15. pacijentica u svijetu kojoj su na taj način ugradili elektrodu.

Tim prof. Chudya već se godinama bavi ovom problematikom. No ne odustaju, a upravo je to važno Tanjinoj obitelji.

Suprug Hrvoje: Prošlo je više od godine dana pakla

Suprug Hrvoje (46) posjećuje je svaki dan i nada se da će joj u bržem oporavku pomoći njezina sportska prošlost i dobra forma u kojoj je bila. Nestrpljivo je doma čekaju sinovi Fran (17) i Jan (13).

- Od njezine ozljede prošlo je više od godinu dana pakla. Ne mogu vam opisati kako to izgleda kad se cijeli život uruši u jednom trenutku. Tanja je menađerica u farmaceutskoj tvrtki, a kako smo svi sportska obitelj, njezin ispušni ventil bila je vožnja bicikla. Uvijek je vozila s punom opremom i kacigom na glavi. Tog 4. ožujka čuli smo se sat vremena prije katastrofe i sve je bilo u najboljem redu. Tjedan dana prije bila je na sistematskom pregledu gdje su također ustanovili da je sve u redu, osim što je imala malih poteškoća s tlakom. Nazvala me njezina kolegica s kojom je vozila na periferiji Koprivnice i rekla da je Tanja pala te da je loše. Odvezli su je u bolnicu bez svijesti – prisjeća se Hrvoje.

Nitko ne zna što se točno zbilo, jer vozila je normalno i u jednom času pala s bicikla. Hrvoje nagađa kako je možda prije toga izgubila svijest zbog tlaka i napora. Teško je ozlijedila glavu, a upravo tu prvu operaciju izveo je dr. Chudy.

- Kad je došla na operaciju, imala je hematom i već je bila u komatoznom stanju. Jedino smo mogli sanirati ozljede, no ona se iz kome više nije probudila – objašnjava dodatno prof.dr. Chudy. Uslijedilo je mučno čekanje.

'Vjerujem da je zarobljena u tijelu jer ponekad joj idu suze...'

- Vjerujem da je zarobljena u tijelu jer ponekad joj idu suze, no motoričkih pomaka nema. Svaki dan joj pričam, milujem je, puštam joj omiljenu glazbu. Baš sam danas donio njezin omiljeni parfem jer su mi liječnici rekli da to pomaže kod buđenja – uzbuđeno priča Hrvoje držeći suprugu za ruku u njezinom bolničkom krevetu. Još prije godinu dana počeo je čitati o njezinom stanju i tako je otkrio da liječnik koji ju je operirao, dr. Chudy, slovi kao svjetski vrhunski stručnjak u neurostimulaciji kod pacijenata u sličnim stanjima.

- Nisam puno dvojio što učiniti jer mi više nemamo izbora. Gore od ovoga ne može i jednostavno sam zamolio doktora da operira Tanju. Najprije se šest mjeseci čekalo da vidimo hoće li se probuditi prirodno, a zatim su njezin oslabljen organizam napale infekcije pa smo čekali da to prođe. Sad je bio najbolji trenutak, i evo nas, nadamo se najboljem – kazao je Hrvoje.

Prof. Chudy objašnjava kako je s profesorom Vedranom Deletisom iz Splita i timom još 2011. godine započeo raditi na ovom eksperimentalnom liječenju.

- Operirali smo 14 pacijenata. Od njih su četiri bila u minimalnom stanju svijesti, a ostali u vegetativnom stanju. Među prvim pacijentima bio nam je mladić iz Splita koji je nakon srčanog udara pao u komu. Ugradili smo mu neurostimulator nakon 75 dana, a već mjesec poslije vidjelo se poboljšanje. Iz bolnice je izašao sam i bez ičije pomoći. Taj uspjeh nas je ponio, a uslijedili su i drugi. Uz mladića iz Splita još dvoje ih se potpuno oporavilo u ovoj grupi minimalno vegetativnih, a od onih deset potpunih nakon 130 dana stimulacije oporavila se još jedna pacijentica – nastavlja dr. Chudy ponosan na rad svog tima.

Ipak, nisu svi pacijenti kandidati za takav složeni zahvat

O svemu su napisali znanstveni rad objavljen u prestižnom medicinskom časopisu Journal of Neurosurgery te postigli svjetski uspjeh, a već sljedećeg tjedna u utorak putuje u Tajvan na neurokirurški kongres na kojem će kolegama iz Australije, Japana, Kine, Indije i azijskih zemalja predstaviti svoj rad. Ipak, nisu svi pacijenti kandidati za takav složeni zahvat.

- Prije svake operacije prof. Deletis sa pacijentom radi tzv. evocirani potencijal tj. detaljne pretrage na kojima ispituje jesu li se u mozgu održale neurofiziološke veze i putevi te na taj način možemo otkriti hoće li takav zahvat pacijentu uopće pomoći. Pregledao je Tanju i ustanovio da je ona dobra kandidatkinja te imamo pozitivna očekivanja – zaključio je prof. Chudy.

Operacija je bila na trošak HZZO-a.

Prof. Darko Chudy i prof. Vedran Deletis dobili su priznanje Ponos Hrvatske 2011. godine. Mladić iz Splita kojeg su uspješno operirali je Josip Kokeza koji zahvaljujući njima danas ima mogućnost voditi normalan život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto