Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Molotov-Ribbentrop pakt nije doveo do II. svjetskog rata'

None Foto: Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL

Dogovor nacista i sovjeta rijetko se spominje u današnjoj Rusiji dok je pobjeda nad nacističkom Njemačkom i dalje izvor nacionalnog ponosa za Ruse

Rusija je u petak osporavala nedavno usvojenu rezoluciju Europske unije da je pakt o nenapadanju između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza iz 1939. otvorio "put za izbijanje Drugog svjetskog rata". 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je rezoluciju Europskog parlamenta kao politizirani revizionizam, istaknuvši kako se u njoj ne spominje Minhenski sporazum koji su 1938. zapadne države potpisale s Njemačkom i kojim se omogućila nacistička invazija Čehoslovačke. 

"Europski parlament je ponovno imao nečuveni pokušaj izjednačavanja nacističke Njemačke - države agresora i Sovjetskog Saveza čiji su građani, podnoseći velike žrtve, oslobodili Europu od fašizma", priopćilo je rusko ministarstvo. 

Berlin-Hohenschoenhausen memorial site NA NJEGOVU GODIŠNJICU Šest europskih država osudilo pakt Molotov-Ribbentrop

Dogovor nacista i sovjeta rijetko se spominje u današnjoj Rusiji dok je pobjeda nad nacističkom Njemačkom i dalje izvor nacionalnog ponosa za Ruse. 

Europska rezolucija usvojena u četvrtak govori kako je pakt između Moskve i Berlina htio podijeliti Europu "između dva totalitarna režima". 

Taj dogovor je poznatiji pod imenima diplomata koji su ga potpisali - Vjačeslava Molotova i Joachima von Ribbentropa. 

Povjesničari tvrde da je sovjetski čelnik Josef Staljin iskoristio pakt kao priliku da anektira teritorije koji su do komunističke revolucije 1917. pripadale Ruskom Carstvu. 

Nacistička Njemačka se nakon dogovora proširila na zapadnu Poljsku, a Sovjetski Savez je okupirao istok te države i baltičke teritorije. 

U Rusiji i dalje prevladava sovjetska tvrdnja da je pakt bio nužno zlo kako bi se spriječio napad Nijemaca na Sovjetski Savez. No, on se na kraju dogodio, dvije godine nakon sporazuma.

 

Komentari (10)
  • Iskreno, ne znam može li se itko od njih nazivati pozitivcem, imamo samo više ili manje negativne vođe. Hitler luđak, Staljin luđak, Churchill veliki rasista koji je sudjelovao i podržavao zločine nad stanovništvom u engleskim kolonijama. Prodali su Češku i Poljsku, Rusi još i okupirali Poljsku zajedno s nacistima. Doslovno Aliens vs Predators u kojemu Predatori postaju pozitivci zato što se bore s Alienima. Lol

    21. 9. 2019,   08:24
  • Broj žrtava komunističkih režima u svijetu (egzekucije, progoni, prisilni rad, umjetno izazvana glad, rat) se procjenjuje na preko 90 000 000.

    22. 9. 2019,   07:43
  • "smrt komunizmu - sloboda narodima!"

    22. 9. 2019,   21:15