Obavijesti

News

Komentari 184

Monk se ruga Hrvatskoj: Grb i trobojnicu RH izmijenili u seriji

Monk se ruga Hrvatskoj: Grb i trobojnicu RH izmijenili u seriji
5

U epizodi televizijske serije Monk producenti su prikazali potpuno preinačeni grb i hrvatsku zastavu. Krivog prikazivanja nacionalnih simbola bilo je i u drugim serijama

VIDEO

Sporna epizoda američke televizijske serije “Monk” emitirana je prošlog tjedna na HRT-u. Epizoda počinje ubojstvom taksista koji se zove Dražen Mirko. Trag vodi opsesivno-kompulzivnog detektiva Monka do Lejle Zlatavić koja radi u centru za prihvat izbjeglica iz zemlje Zemenije. Na zidovima u centru je hrvatska zastava, ali su promijenjene boje trobojnice, hrvatskoga grba i krune na grbu. Zastava ima i dodatak, vijenac od klasja žita, nekad sastavni dio grba SFRJ i Socijalističke Republike Hrvatske. U razgovoru Monk kaže da se u toj zemlji rat vodi već 600 godina, a ljudi pričaju mješavinom rusko-hrvatskog jezika.

Kad detektiv u četvrti pokuša razgovarati s prodavačem koji ga ne razumije, zaključi kako je to narod koji ne zna ni svoj jezik. Čitatelji koji su gledali spornu epizodu smatraju da serija vrijeđa Hrvatsku.

Iz Vlade nisu reagirali na izrugivanje državnih simbola. No Andrija Hebrang (HDZ) smatra da su to sve platili “neki izvori” koji se ne mogu pomiriti s nastankom neovisne Hrvatske. Začuđuje ga što je do toga došlo u američkoj seriji jer SAD njeguje poštovanje državnih simbola. Kaže kako bi ovu pojavu trebalo odvojiti od politike koju je ta prijateljska zemlja vodila prema Hrvatskoj.

- Postoji opravdan razlog da Hrvatska pokrene postupak protiv autora, a pravedna presuda trebala bi osujetiti planove svih koji vrijeđanjem simbola vrijeđaju državu i njezine stanovnike - izjavio je Hebrang.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za Davorka Vidovića (SDP) odabir hrvatske zastave govori o niskom ugledu koji imamo u svijetu kao bizarna, mala balkanska država. Zbog toga se loše osjeća. Smatra da država ne treba reagirati, ali bi možda trebalo skrenuti pozornost autorima da su uvrijedili narod i zemlju.

Autori serije su Universal media studios i Touchstone television.    

Spominju nas i u 'Malcomu' 

Hrvatska je proteklih godina često bila “sporedan lik” u američkim serijama. U humorističnoj seriji “Malcolm u sredini” baka glavnog junaka nosi hrvatske narodne nošnje, a u pozadini se na zidu vidi hrvatski grb. U kriminalističkoj seriji “Zaboravljeni slučaj” dvojica detektiva raspravljaju o odlasku na odmor u Hrvatsku. Jedan tvrdi da ondje bjesni rat, a drugi mu objašnjava kako je obala predivna. U francuskom hororu “Vertige” Hrvati su povampireni gorštaci koji love studente na Risnjaku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)