Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

None Foto: 5

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina

Mračni dosjei iz sefa Udbe', dramatična knjiga novinara i urednika Igora Alborghettija razotkriva neke od desetljećima brižno čuvanih tajni jugoslavenske Službe državne sigurnosti. U knjizi je objavljen i nikad prije viđeni popis 243 pripadnika tvrde splitske Torcide koji su bili definirani kao neprijatelji režima i huligani. Tome je dodan i nešto kraći popis Bad Blue Boysa. Pronašli smo među njima i jednog bivšeg Karamarkova ministra. Što je bliski savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana pričao agentima komunističke tajne policije o francuskim nuklearnim tajnama, kako su dokumentirane ljubavne avanture bivšeg američkog ambasadora u Zagrebu i još gomila misterija...

Vrlo je obrazovan i dobro poznaje našu politiku

Nastavak dokumenta Savezne službe sigurnosti iznosi biografske podatke za Montgomeryja.

FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (3) 'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'

'Rođen je 11. kolovoza 1945. godine. Koledž je završio 1967. godine. Od 1966-70. godine nalazio se u Armiji u tzv. prekomorskim zemljama (overseas). U State Department se nalazi od 3. 3. 1974. godine kao analitičar za investicije kapitala u druge zemlje. Kao III sekretar Ekonomske sekcije u Beograd je došao 1975. godine', opisuje jugoslavenska služba njegov karijerni put.

Zanimljiv je detalj da su se njegovi prethodnici u ambasadi SAD-a bavili informativno-obavještajnom djelatnošću, pa je i za Montgomeryja 29. 9. 1976. uprava SDB SSUP otvorila predmet operativne obrade. Onako, po navici. Bez posebnih razloga.

U rubrici 'karakterne osobine' kažu kako je mladi diplomat brzo napredovao u službi i to mnogo govori o njemu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Odlično govori srpsko-hrvatski

'Vanredno je unaprijeđen od III i II sekretara. Vrlo često se šali kako je mnogo angažovan na poslu. Veoma je obrazovan i odličan je poznavaoc naših društveno-političkih prilika, posebno ekonomije. Voli da razgovara i o drugim temama, veoma vješto zna postavljati pitanja. Na sagovornika ostavlja utisak dobronamjernog čovjeka. Često dolazi u Beogradsku banku gdje drži privatni račun. Kada najavljuje posjetu dužan je navesti razlog zašto dolazi. Montgomery obično navede neki razlog u vezi računa i sl. kada dođe pita sve i svašta. Počinje uglavnom pitanjem 'pročitao je u štampi, pa želi provjeriti', zatim pokušava nametnuti političke teme'.

Jugoslavenski državni špijuni utvrdili su da odlično govori srpsko-hrvatski. Nastavnik u SAD-u, kažu oni, bio mu je 72-godišnji učitelj, porijeklom iz Šapca, Srbija. Taj je još prije Drugog svjetskog rata emigrirao u SAD i nije se vraćao u SFRJ. Zbog toga je diplomate naučio i arhaičnim izrazima koji su im stvarali probleme u komunikaciji. Možda bi se procjena Udbe da je Montgomery odlično naučio hrvatsko-srpski ili obrnuto trebala i djelomično ispraviti.

U prvom službenom govoru po dolasku u Hrvatsku tako je loše baratao hrvatskim jezikom da je njegov pokušaj čitanja stihova 'Lijepe naše' završio katastrofalno. Nitko ga nije razumio.

Uz iznošenje podataka o privatnom životu i navodnim aferama, savezna služba potrudila se objasniti čime se to američki diplomat bavi u radno vrijeme.

komemoracija | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ima kuću u Hrvatskoj

'Montgomery William kao pripadnik Ekonomske sekcije uglavnom dobiva podatke iz legalnih izvora, koji se odnose na sve grane naše privrede, objekte, privredna dostignuća i kadrove koji u njoj rade. Putem analiza, studija svi ti podaci do kojih dolazi dostavljaju se odgovarajućim službama u Washingtonu, zavisno od potrebe ponekad se upućuju i svim članovima NATO pakta. Za sebe je rekao, da je odmah po dolasku u SFRJ veoma uspješno godinu dana radio na plasmanu američke robe u Jugoslaviji i to prvenstveno na sajmovima. Sada je zadužen za banke i bankarstvo koje odlično poznaje. Za jugoslovenske banke je tvrdio da se nalaze u ‘velikom sosu’ i ako se stanje ne popravi biće veoma teško, jer u takvoj situaciji iza jugoslovenskih banaka nitko neće stajati. Također je ispoljavao je interesovanje za trgovačku razmjenu Jugoslavije sa Irakom i Sovjetskim Savezom kao i za ‘netrpeljivost’ Srba i Hrvata'.

P. Maček/VL | Autor: P. Maček/VL Foto: P. Maček/VL

William Dale Montgomery otišao je iz State Departmenta 2004. nakon duge i uspješne karijere koja je imala ponešto dramatičan kraj. Zadnja funkcija koju je obavljao bila je položaj veleposlanika SAD-a u Beogradu. Kupio je kuću u Hrvatskoj i bavi se političkim konzaltingom. Uglavnom u Srbiji.

>>> Kraj četvrtog nastavka

Knjiga 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a' u prodaji je na kioscima Tiska i Tisak Medije, u knjižarama Školske knjige, VBZ-a i Znanja. Cijena je 79 kuna.

Tema: Feljtoni

Komentari (42)
  • Mene baš briga za srbe, mene više zanima zašto su hrvati takvi lopovi i prevaranti, zašto se zaklinju u domovinu i onda je kradu, zašto svi govore da su vjernici, a nakon izlaska iz crkve nastavljaju sa svojim pokvarenim životima, zašto Hrvat blagonaklono gleda ako ga krade hrvat ...

    7. 7. 2019,   07:49
  • Pa ne mrze se narodi niti su se ikada mrzili....politika je ta koja širi mržnju,briše povijest,RADI KOLAPS U DRŽAVI...Ljudi su samo ovce poslušne kojima daj kruha i igara i radiš iz njih što želiš...Danas su svi političari pa je tako politika i uzela svoj danak...Svi su tolike pameti da ih EGO toliko potkapa da ni sami ne vide koliko su puni sebe svi mislim...

    7. 7. 2019,   09:05
  • Baš me briga što je zanimalo tog Amera! Mene brine što ni ja ne mogu naći odgovore na ista pitanja - čemu služi imaginarna mržnja, kakve benefite donosi tim zatucanim narodima da još nisu u stanju shvatiti besmisao toga?

    7. 7. 2019,   10:58