Obavijesti

News

Komentari 35

Moralesa dočekali kao junaka nakon što su ga 'otele' SAD

Moralesa dočekali kao junaka nakon što su ga 'otele' SAD
3

Predsjednik Evo Morales vratio se u Boliviju u srijedu kasno navečer. Dramu sa Snowdenom nazvao je provokacijom usmjerenom protiv cijele Južne Amerike

VIDEO

Predsjednik Evo Morales vratio se u Boliviju u srijedu kasno navečer. Zabranu zemalja da predsjednički avion preleti njihov zračni prostor zbog sumnje da je američki zviždač na letu nazvao je provokacijom usmjerenom protiv cijele Južne Amerike. Članovi njegova kabineta i okupljena masa dočekali su ga kao junaka nakon dramatičnog putovanja iz Moskve, piše Reuters

- Ovo je bila provokacija protiv kontinenta, a ne samo predsjednika. Američki imperijalizam koristi svoje ljude da nas zastrašuje. Samo želim reći da im to nikada neće uspjeti jer smo ponosni i suvereni ljudi - rekao je. 

Južnoamerički summit o incidentu

Drugi južnoamerički vođe su također osudili incident s avionom i opisali ga 'neprijateljskim i neopravdanim aktom'. Održat će hitni summit u Boliviji kako bi raspravili o situaciji. Sudjelovat će Venezuela, Ekvador, Argentina, Čile i Brazil. 

Podsjetimo, Bolivija je optužila SAD da su htjeli 'oteti' Moralesa nakon što njegov avion nije smio preletjeti preko Francuske i Portugala. Bolivijska vlada podnijela je službenu pritužbu UN-u i traži dodatne mogućnosti da dokaže da su njihova prava ugrožena. Bolivijska ambasadorica u UN-u Sacha Llorenti Soliz rekla je kako nema sumnje da iza svega stoji Bijela kuća.

- Nema nikakvog razloga da diplomatski avion s predsjednikom bude preusmjeren s rute i prisiljen da sleti u drugu zemlju - rekla je. Bijela kuća odbila je komentirati. 

Austrijanci tvrde da je pretraga bila dobrovoljna

Pretragom aviona u Beču, za koje su austrijske vlasti rekle da je dobrovoljna, a Morales ne, nisu pronašli Snowdena. Vjeruje se kako je još u moskovskoj tranzitnoj zoni. Avion je bio prisiljen čekati 13 sati prije nego što su Moralesu dozvolili da se vrati u La Paz. 

Sudjelovao je na konferenciji o energiji u Moskvi. Rekao je kako će razmotriti Snowdenovu molbu za azil. Obamina vlada upozorila je države da ne dozvoljavaju Snowdenu da sleti na njihov teritorij jer će takva odluka ozbiljno ugroziti odnose sa SAD-om.

Odgođeni pregovori zbog tenzija izazvanih Snowdenovim otkrićem

Francuska je najavila kako će na dva tjedna odgoditi pregovore o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a zbog tenzija koje su izazvale Snowdenove izjave da Washington špijunira blok 28 zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama dogovorio se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako će se susresti šefovi sigurnosnih službi kako bi raspravili o sigurnosnim aktivnostima i sigurnosnim pitanjima. 

Norveška odbila Snowdenovu aplikaciju za azil

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je molbu američkog zviždača Edwarda Snowdena za azil u Norveškoj na temelju tehnikalija. Naime, prema norveškom pravu, nitko ne može podnijeti molbu za azil dok se ne nalazi na teritoriju Norveške. Međutim, organizacija PEN podnijela je zahtjev pa će vlasti opet razmotriti molbu, piše The Norway Post.

Snowden je navodno od 21 zemlje tražio azil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa