Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Morali smo stimulirati bogate, a ostali će plaćati manje režije'

None Foto: HRT

Umirovljenicima je ministar poručio da će iduće godine biti 600 milijuna kuna više za sredstva indeksacije. Najavljene su dvije indeksacije, u travnju i rujnu...

Ministar financija Zdravko Marić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 ponovno je progovorio o poreznoj reformi koju je dio javnosti i političara dočekao na nož. Na pitanje ako se smanjuje porez na dohodak i dobit te se očekuje se rupa u proračunu, kako će se ona pokrpati, Marić odgovara:

- Državni proračun to može podnijeti. Očekujemo gubitak od dvije milijarde, ali očekujemo da će se dio toga vratiti. Namjera porezne reforme je da ona ima efekt na gospodarski rast, aktivnost, potrošnju...

Marić kaže da uz poreznu reformu moraju ići i druge mjere i koraci koji će omogućiti gubitak. Na pitanje tko će najviše platiti teret porezne reforme, Marić kaže:

- Sve ide na teret državnog proračuna. 

Jaz između bogatih i siromašnih se ovom poreznom reformom povećava. Je li to moralo biti tako? Jedan menadžer ima 50.000 kuna plaći i na to će dobiti do 5000 kuna veću plaću. Radnica u Konzumu koja ima 3500 kuna neće dobiti veću plaću...

- Neke ljude ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreza, oni koji imaju 8000 kuna dohotka, neće plaćati ni lipe više poreza. Kroz sustav poreza na dohodak nije jednostavno riješiti svu problematiku. Najviša stopa poreza na dohodak je destimulativna za one koji ostvaruju srednje i više dohotke.

Kako ćete uvjeriti blagajnicu da je porezna reforma pravedna ako njen šef dobiva 5000 kuna više, a ona ništa?

- Uveli smo promjene u PDV-u, tu svi plaćaju jednaku visinu poreza na proizvod koji kupi. Snizili smo PDV na struju i odvoz smeća. Ljudima koji imaju prosječne troškove, režije će plaćati do 400 kuna manje na godišnjoj razini. Najavljujem da ćemo razgovarati o mogućnosti povećanja minimalne plaće, sjest ćemo za stol...

Ministar Marić kaže da ne treba zanemariti činjenicu da ljudi s visokim plaćama i dalje plaćaju najviše poreza. 

Komentirajući ukidanje porezne olakšice na prvu nekretninu, Marić je objasnio:

- Nisam sretan zbog toga. Ovo je mjera čiji se detalji razrađuju. 

Više sredstava za umirovljenike

Umirovljenicima je ministar poručio da će iduće godine biti 600 milijuna kuna više za sredstva indeksacije. Najavljene su dvije indeksacije, i to u travnju i rujnu. Marić tvrdi da bi, unatoč svemu, kultura trebala biti dobro zastupljena u proračnu. 

- Uspješan ministar financija učinit će sve nezadovoljnima jer ne možete sve učiniti zadovoljnima. Dobitnici smo svi ako napravimo ono što se od nas očekuje. Međutim, državni proračun ne može sudjelovati značajnije u direktnom poticanju gospodarske aktivnosti - poručio je Marić.

'Ne mogu reći koliku sam plaću imao u Agrokoru'

Bilo je govora i o Marićevom radu u Agrokoru, unatoč postavljenom pitanju, Marić je odbio odgovoriti koliku je plaću imao u toj kompaniji.

Marić je rekao kako je svoj sat od 50.000 kuna sam kupio:

- To sam upio nešto prije mog mandata. Supruga mi nije prigovarala. Ja se ničega ne stidim i nemam problema s tim, sve sam sam zaradio. Hrvatska treba stati s populizmom i demagogijom koji su nas doveli tu gdje jesmo.

 

Komentari (845)
  • ja sam jutros sam sebe stimulira, dvaput , hehee

    20. 11. 2016,   14:27
  • Stimulirati bogate?!?boga ti,ti nisi normalan!!!

    20. 11. 2016,   14:34
  • I bogati će plaćati manje režije,živjele stimulacije!

    20. 11. 2016,   14:33