Obavijesti

News

Komentari 11

Moralna pobjeda: Grci ga proglasili najpomorcem

Moralna pobjeda: Grci ga proglasili najpomorcem
1

Kristo Laptalo dobio je od udruženja grčkih pomoraca i pomorskog lista Lloyd nagradu ''Čovjek od mora 2008.’’ za besprijekornu karijeru

VIDEO

Kristo Laptalo (59), dubrovački kapetan koji je 16 mjeseci nevin odležao u grčkom zatvoru, dobio je u petak od udruženja grčkih pomoraca i pomorskog lista Lloyd nagradu “Čovjek od mora 2008.” Priznanje je umjesto kapetana, koji je u rodnom Dubrovniku s obitelji, preuzeo Predrag Brazzoduro iz Sindikata pomoraca. Preko videolinka Grcima se javio i kapetan Laptalo. Zahvalio je svima koji su ga podržavali i vjerovali mu. Rekao je da nagradu prima u ime svih pomoraca koji su doživjeli njegovu sudbinu i bili nepravedno u zatvoru.
 - Dosta mi znači ova nagrada. Koliko sam shvatio, dobio sam je zbog svoje 40-godišnje besprijekorne karijere, ali i jer sam bio nevin u zatvoru - rekao nam je Laptalo.
Laptalo kaže da je nakon drugostupanjske sudske presude, kojom je proglašen nevinim, ova nagrada njegova moralna pobjeda.
- Nadam se da će shvatiti i Grci, a i svi drugi, da se ne mora dodjeljivati nagrada nekome za besprijekornu karijeru. Svi mi moramo raditi besporijekorno, no ne smije se događati da pomorci nevini završe u zatvoru i da ih se tretira kao kriminalce - kaže Laptalo te dodaje kao smatra da će nagrada imati veliki odjek i u drugim zemljama, ne samo Grčkoj te kako će utjecati na budući tretman prema pomorcima.
- Sretan sam. Kod kuće sam našao sve dobro, a osjećam se kao da nikada nisam ni otišao. Svi moji su tu. Evo, kraj mene je i moj mali unuk. Ostala unučad i ostatak obitelji doći će mi za Novu godinu. Svi ćemo se okupiti - priča veselo dubrovački kapetan.
Dodaje kako mu se život vratio u “normalu” te kako ga svaki dan zovu ljudi koji mu žele čestitati.

PROŠAO KALVARIJU I DOKAZAO NEVINOST
Dubrovačkog kapetana Laptala, zapovjednika broda Coral Sea, uhitili su 13. srpnja 2007. u Grčkoj zbog šverca 52 kilograma kokaina. Odmah su mu odredili pritvor. Nakon godinu i tri dana, 16. srpnja ove godine počelo je suđenje. Sljedeći dan kapetana su proglasili krivim i osudili ga na 14 godina zatvora i kaznu od 200.000 eura. Ostale članove posade oslobodili su 27. studenog. Na ročištu o žalbi tužiteljstvo je odustalo od optužbi i Laptala su oslobodili. Laptala su tri dana kasnije na dubrovačkom Stradunu dočekale tisuće ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto