Obavijesti

News

Komentari 44

'Moramo uvjeriti iseljenike da smo dobra zemlja za življenje'

'Moramo uvjeriti iseljenike da smo dobra zemlja za življenje'
3

Naglasila je kako se svaki put kad ode u posjet inozemstvu sastane s predstavnicima hrvatske zajednice, što je jedan od prioriteta njezinog rada na funkciji predsjednice

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je tijekom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj poručila kako su Hrvati uvjerili strance koliko je njihova zemlja lijepa, no da se sad mora uvjeriti svijet, a prije svega iseljeništvo, koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje.

"Uvijek ste bili tu i onda kad je Hrvatskoj bilo najteže i zato vam zahvaljujem", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim iseljenicima okupljenima u rezidenciji hrvatske veleposlanice u Švicarskoj, u Muri Bei Bernu, gradiću kraj švicarske prijestolnice. Prijam je organiziran u prigodi Dana državnosti, a predsjednica se ranije susrela i s voditeljima Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj. 

"Hrvatsko iseljeništvo je posebno u Domovinskom ratu pružalo ne samo materijalnu pomoć, nego i moralnu i političku potporu koja je bila potrebna kako bi nas strane zemlje priznale kao državu koja ima pravo na postojanje".

Naglasila je kako se svaki put kad ode u posjet inozemstvu sastane s predstavnicima hrvatske zajednice, što je jedan od prioriteta njezinog rada na funkciji predsjednice. Kao drugi prioritet istaknula je demografiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zemlja nije geografski prostor, ali uvijek rado ponavljam onu doskočicu da kad je Bog dijelio zemlju da je zaboravio na Hrvate", pa im je potom dao dio koji je namijenio sebi.

"Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, a sad moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", poručila je predsjednica.

Kao jednu od demografskih mjera navela je jačanje veza s iseljeništvom i olakšavanje njihovog kontakta s domovinom, "s ciljem povratka". 

Ponovila je kako "Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo".

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim", zaključila je Grabar-Kitarović.

Tijekom svečanosti u rezidenciji veleposlanice, uručila je Povelje Republike Hrvatske zaslužnim hrvatskim udrugama i društvima na području Švicarska. 

Grabar-Kitarović se nakon Berna uputila u Zurich, gdje će u utorak posjetiti Tehnološko sveučilište (ETH) i susresti se s hrvatskim profesorima, istraživačima i studentima.

Na Europskom institutu Sveučilišta u Zurichu održat će predavanje na temu „Europa -  izazovi u sve kompleksnijem svijetu“, a dvodnevni posjet Švicarskoj završit će susretom s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa.

(abe)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji